Jezik / Language:
 
Share:
počelo-suđenje-za-sočićku-četu
5 Mart 2015
Vijest

Počelo suđenje za zločin u Rogatici

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Pred Sudom BiH počelo je suđenje osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin počinjen na području Rogatice 1992. godine.

Optuženi Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija i Miloš Vukašinović se terete da su, u okviru širokog i sistematičnog napada, od aprila do septembra 1992. učestvovali u napadu i ubistvu nesrpskog civilnog stanovništva.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a Kušić, Božović, Perković, Gluhović, Radović i Vukašinović pripadnici ove jedinice.

Kako je rekao tužilac Seid Marušić, optuženi su, zajedno sa još nekoliko neidentifikovanih osoba, da su 18. septembra 1992. godine u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži, u mjestu Karačići, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili.

Pucanjem su prouzrokovali požar u tom objektu, u kojem se žrtve izgorjele.

“Dokazat ćemo da su optuženi svojim radnjama počinili djela koja im se stavljaju na teret”, rekao je tužilac.

Prije početka suđenja održana je statusna konferencija na kojoj je tužilac Marušić najavio da će saslušati 15 svjedoka, od kojih su dva zaštićena svjedoka, te da će pročitati iskaz svjedoka koji je u međuvremenu umro.

Odbrane optuženih su navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi svoj plan dokaza.

Prvi svjedok Optužbe će biti saslušan 19. marta.

Povezani naslovi

19 Februar 2015
Vijest

Tužilac zbunio sudije

Share:
comments powered by Disqus