Jezik / Language:
 
Share:
orić-i-muhić-ustrjelna-i-zjapeća-rana-na-lešu
23 August 2016
Vijest

Orić i Muhić: Ustrjelna i “zjapeća” rana na lešu

Erna Mačkić BIRN BiH Sarajevo

Na ponovnom početku suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da su na tijelu Milutina Miloševića nađene dvije povrede, od kojih je jedna ustrjelna rana nanesena pištoljem, a druga tupim predmetom u predjelu glave.

Zbog proteka zakonskog roka od 30 dana od održavanja posljednjeg ročišta, pred Sudom BiH iznova je počelo suđenje Oriću i Muhiću za zločine počinjene na području Srebrenice i Bratunca. Nakon što su pristali da se optužnica ne čita ponovno, Odbrane i Tužilaštvo BiH su dodali da ostaju pri ranije iznesenim uvodnim riječima i dokazima.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe nalaz i mišljenje iznio vještak Zoran Stanković, profesor i bivši ministar odbrane i zdravstva Srbije. On se prisjetio kako je nakon poziva istražnih organa iz Bratunca došao u selo Sandiće, gdje je u blizini rijeke ili potoka bilo zakopano tijelo Milutina Miloševića, te da se iz okoline čula pucnjava.

Vještak je kazao da je otprilike znao gdje se nalaze linije koje su držali Srbi, a koje Bošnjaci. Kako je rekao Stanković, tom prilikom izvršena je ekshumacija 14 ili 15 tijela. Miloševićevo tijelo, prema Stankoviću, prepoznao je njegov šura, jer je imao maskirnu bluzu i košulju.

Nakon izvršene ekshumacije, kazao je Stanković, tijelo je stavljeno u vreću.

“Na tijelu su bile dvije povrede. Prva u lijevom podlopatičnom predjelu, nanesena projektilom kalibra od 7,65 milimetara. Metak je pronađen u tijelu. Druga rana je bila na lijevom tjemenom djelu, kao ‘zjapeća’… Bio je i nedostatak stopala… Leš je bio u mumifikaciji, što znači da je došlo do sasušivanja zbog sahrane u pjeskovitom zemljištu”, rekao je Stanković.

Prema Tužilaštvu BiH, Orić i Muhić su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH (ABiH), u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika, među kojima je bio i Milutin Milošević. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Prema vještaku, smrt Miloševića je bila nasilna zbog ustrjelne rane nanesene iz ručnog vatrenog oružja – pištolja, ali nije mogao odrediti daljinu iz koje je ispaljen projektil.

Prilikom iznošenja nalaza i mišljenja, vještak je kazao da pretpostavlja da je rana na glavi nanesena udarcem tvrdim predmetom kao što je kundak puške, motka, kamen ili cigla.

Tokom unakrsnog ispitivanja od optuženog Orića, vještak je ostavio mogućnost da je Milošević pogođen dok je bio na transporteru s nekih desetak metara udaljenosti, a da je rana na glavi nastala prilikom pada na kamenu površinu.

Odgovarajući na pitanja braniteljice optuženog Orića Lejle Čović, vještak je rekao da je moguće da je povreda na glavi nastala dok je oštećeni bio živ, ali da to ne može sa sigurnošću potvrditi.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Ljudi