Jezik / Language:
 
Share:
opća-pucnjava-u-grborezima
2 Februar 2016
Vijest

Opća pucnjava u Grborezima

Lamija Grebo BIRN BiH Sarajevo

U nastavku svjedočenja, optuženi Zdenko Andabak je rekao kako je vidio kada je nastala opća pucnjava u dvorištu kuća u Grborezima (općina Livno), gdje je vidio i dva tijela.

Andabak je posvjedočio da je razoružavanje bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Grborezima 21. jula 1993. godine bilo na isti način kao i u prethodnim selima, Guberu i Komoranima. Prema njegovim riječima, bio je na čelu kolone auta i čitao proglas o predaji naoružanja.

On je pojasnio da su Grborezi raštrkano selo i da je u svaki zaselak ušao vozilom, kao i da je, prema njegovom mišljenju, većina stanovništva bila upoznata sa razoružavanjem.

Optuženi je kazao da se zaustavio u blizini kuća, gdje je, prema optužnici, počinjen zločin i izašao iz vozila.

“Vidim čovjeka na balkonu koji govori: ‘Šta ćemo sad?’ Sa ovog balkona čovjek ispali kratki rafal u pravcu Marinka Kreše i njegove grupe”, ispričao je Andabak.

Taj čovjek se, prema njegovom iskazu, nagnuo sa balkona da pogodi jednu osobu koja je pritrčala kući.

“Vidim drugog čovjeka koji je istrčao iz pravca druge kuće i počeo pucati na tu grupu. (…) Nastala je opća pucnjava”, kazao je Andabak, dodavši da je vidio kako je osoba koja je pucala sa balkona pala, dok drugu, koja je pucala ispred kuće, nije više vidio.

On je pojasnio da su u međuvremenu došao autobus kojima su razoružani Bošnjaci prevezeni u selo Orguz. Ustvrdio je da je otišao do autobusa i rekao: “Dobro pripazite da neko ne bi došao i pobio razoružane Bošnjake.”

Andabak je istakao da se zatim uputio u dvorište kuća, gdje je bilo pripadnika Lakojurišne brigade, kao i drugih u maskirnim i zelenim uniformama. On je, kako je ustvrdio, ušao u jednu kuću i na spratu vidio s vrata tijelo osobe koja je pucala sa balkona, ali mu nije prilazio. Od grupe vojnika koja je bila u maskirnim uniformama, kako je posvjedočio, čuo je da je ta osoba mrtva. Naglasio je da je njegova grupa imala zelene uniforme.

Nakon što je izašao iz kuće, kako se prisjetio, krenuo je prolazom između dvije kuće i na ćošku ispred ulaza vidio krv, te saznao da je još jedan čovjek mrtav i da su ga unijeli u kuću. Kada je ušao u tu kući, kako je istaknuo, vidio je stariju ženu, za koju su mu rekli da je ranjena vjerovatno u nogu, ali on nije vidio krv.

“Nju znam da niko nije dirao”, kazao je Andabak, dodavši da je nakon toga javio zapovjedniku brigade da je došlo do incidenta u Grborezima i kako je tražio da dođe hitna pomoć, civilna policija, da izvrši uviđaj, i mrtvozornik.

Nakon toga, kako je kazao, krenuo je za Livno i mimoišao se sa kolima hitne pomoći na izlazu iz sela.

Nakon Grboreza, Andabak je, kako je kazao, u popodnevnim satima dobio oružje kada je krenuo na pregovore u Livnu.

Komentarišući razna izvješća, optuženi je dodao i da su “svi zapovjednici koji su učestvovali u akciji razoružavanja bili dužni podnijeti izvješće”.

Optužnica Andabaka tereti da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Andabak će nastaviti svjedočiti 16. februara.

Povezani naslovi

20 Januar 2016
Vijest

Optuženi bez zapovjedne dužnosti

13 Januar 2016
Vijest

Brigada nije htjela ići na teren

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi