Jezik / Language:
 
Share:
odloženo-čitanje-erdemovićevog-iskaza
11 Mart 2014
Vijest

Odgođeno čitanje Erdemovićevog iskaza

Džana Brkanić BIRN BiH Sarajevo

Čitanje iskaza Dražena Erdemovića na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, odgođeno je za narednu sedmicu jer Odbrana nije dobila iskaze.

Dražen Erdemović, koji je priznao krivicu za strijeljanje Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo i koji je u Haškom tribunalu osuđen na pet godina zatvora, odbio je pred Sudom BiH svjedočiti u korist Tužilaštva.

Odbrana je prigovorila na prijedlog Tužilaštva da se iskazi Erdemovića čitaju, jer se time krše prava optuženog Aleksandra Cvetkovića na unakrsno ispitivanje.

“Zakonom je određeno kad privilegovani svjedok može odbiti da svjedoči. To su slučajevi kada je u srodstvu sa optuženim, kada je svjedok duševni bolesnik ili u nekim posebnim slučajevima nedostupnosti, kao i onda ako je svjedok preminuo”, kazao je branilac Miloš Perić.

Tužilaštvo nije odustalo od čitanja četiri Erdemovićeva iskaza, a njegovo privođenje, s obzirom da uživa posebne mjere zaštite dodijeljene od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), smatraju odugovlačenjem i nepotrebnim finansijskim troškovima.

Sudsko vijeće je odlučilo da će se iskazi pročitati, ali da neće odustati od potrage za Erdemovićevom adresom ukoliko Odbrana nastavi insistirati na unakrsnom ispitivanju.

Čitanja iskaza Erdemovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), odloženo je za naredno ročište jer Odbrana nije dobila jedan od zapisnika.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo, Tužilaštvo BiH tereti i Aleksandra Cvetkovića, također nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Suđenje se nastavlja 18. marta.


Povezani naslovi

4 Februar 2014
Vijest

Jedan čovjek, jedan metak

25 Februar 2014
Vijest

Kopanje grobnica u Podrinju

Share:
comments powered by Disqus