Jezik / Language:
 
Share:
obezbjeđenje-autobusa-sa-srebreničanima-u-bratuncu
12 April 2016
Vijest

Iskakali kroz prozore škole

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Optužbe je ispričao kako je desetak Bošnjaka iz Srebrenice poginulo skočivši sa zadnjeg sprata Osnovne škole u Bratuncu 1995. godine.

Mile Babić, nekadašnji pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je autobuse u kojima su bili Bošnjaci iz Srebrenice obezbjeđivao od pekare do Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Prema njegovim riječima, bilo je 20-ak autobusa, pored kojih je patroliralo desetak pripadnika Vojne policije.

Babić je kazao da je jedan čovjek u sivo-maslinastoj uniformi sa puškom “papovkom” izveo dva do tri muškarca iz autobusa.

“Izvede ih iz autobusa i odvede iza osnovne škole, čuju se pucnjevi”, izjavio je svjedok i dodao kako je čuo da je tom čovjeku pobijena familija.

On je ispričao kako je čuo da je Bošnjaka bilo na trećem, posljednjem spratu škole. On je naveo da je ispred škole bio “pinzgauer” Vojne policije Bratunačke brigade, a na njemu puškomitraljez “broving”, koji je, kako je čuo, pucao po trećem spratu škole.

“Čuli su se pucnjevi, ali nisam vidio ko je pucao”, kazao je svjedok i dodao da je čuo jauke, za koje je “samo mogao nagađati odakle dolaze”.

Babić je rekao da je vidio kako ljudi iskaču sa zadnjeg sprata škole, ispred koje su bile poredane klupe i stolice sa “nogarama okrenutim prema gore”.

“Kako iskoče, dole odmah poginu... Prebaci nogu kroz prozor i skoči”, kazao je svjedok, preciziravši da je skočilo desetak ljudi.

Na pitanje da li se čula pucnjava iz škole, on je odgovorio da se pucnjava čula sa svih strana.

Prema njegovim riječima, sutradan je kamion komunalnog preduzeća odvezao tijela, dan nakon što su autobusi otišli u pravcu Zvornika.

Na pitanje da li je vidio civilnu policiju kod škole, Babić je odgovorio da nije.

Babić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženim od Tužilaštva BiH za genocid počinjen u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Svjedok je na pitanje Odbrane Dragomira Vasića potvrdio da je deset do 15 dana dana nakon dešavanja u Bratuncu išao u Glogovu kao obezbjeđenje prilikom kopanja masovne grobnice.

“Uglavnom, bager je bio, mi smo na obezbjeđenju. Samo sam čuo da je iskopana grobnica”, kazao je on, dodavši da nije vidio leševe.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. april.


Povezani naslovi

27 Oktobar 2015
Vijest

Brojanje civila u Potočarima

Share:
comments powered by Disqus