Jezik / Language:
 
Share:
naredne-sedmice-presuda-za-zločine-u-rogatici
26 August 2016
Vijest

Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici

Džana Brkanić BIRN BiH Sarajevo

Sud BiH će iduće sedmice izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice.

Ilija i Miloš Vukašinović, Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, te Pero Radović su optuženi za ubistva 20 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Karačići. Na teret im je stavljeno da su vršili pretres kuća i pljačkanje u rogatičkim selima. Izricanje presude zakazano je za utorak, 30. augusta.

Optuženi Enes Ćurić će svjedočiti u svoju korist u srijedu, 31. augusta. Njemu se, zajedno sa Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, sudi za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Odbrana Milorada Mrđe, kako je planirano, u četvrtak, 1. septembra, početi će sa svojim dokaznim postupkom. S Miloradom Mrđom, za zločin počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Sanskom Mostu optuženi su Goran i Ranko Mrđa, te Mile Kokot. Na teret im se stavljaju ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja, te druga psihička i fizička zlostavljanja od 1992. do 1994. godine.

Završne riječi Tužilaštva BiH bit će iznesene također u četvrtak na suđenju Draganu Glogovcu, koji je optužen da je od juna do kraja avgusta 1992. godine, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” na području Zavidovića.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Bužimu, Kotor-Varoši, Trnovu, Doboju, Odžaku, Srebreniku, Srebrenici, Livnu, Mostaru, Ljubuškom, Čapljini, Hadžićima, Prijedoru, Konjicu i drugim gradovima.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom