Jezik / Language:
 
Share:
mujčinović-i-ostali-završen-dokazni-postupak-za-zločine-u-stuparima
26 August 2016
Vijest

Mujčinović i ostali: Završen dokazni postupak za zločine u Stuparima

Srđan Kureljušić BIRN Sarajevo

Nakon više od tri godine od početka suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, unakrsnim ispitivanjem svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH i Odbrana.

Svjedok Zijad Vejzović je u unakrsnom ispitivanju ponovio da je kao komandir voda Teritorijalne odbrane (TO) u mjestu Čitluk vodio bilježnicu o smjenama i dešavanjima u tom mjestu. On je kazao da je bilježnica “lično njegova”.

Na komentare pojedinih branitelja, svjedok je pojasnio da različiti rukopisi koji se mogu pronaći na određenim mjestima u bilježnici, uglavnom pripadaju ili njegovom zamjeniku ili nekome koga je on ovlastio da može zapisivati smjene ili izvještaje.

Vasvija Vidović, braniteljica Ramiza Halilovića, napomenula je da se u bilježnici na nekoliko mjesta pojavljuje skraćenica TPK – Tuzlansko-podrinjski kanton, koji nije postojao 1994. godine, kada je svjedok rekao da je koristio bilježnicu.

“Vodio sam bilješke od formiranja čete pa sve do svoga ranjavanja”, naglasio je svjedok i dodao da je nastavio koristiti istu bilježnicu i poslije rata.

Odbrana četvrtooptuženog Zijada Hamzića je priložila set materijalnih dokaza, među kojima i zapisnik o ispitivanju Ramiza Halilovića.

Haliloviću i Hamziću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Osmanom Gogićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Završne riječi Tužilaštva BiH zakazane su za 23. septembar.

Share:
comments powered by Disqus