Jezik / Language:
 
Share:
muškarce-u-potačarima-odvajala-vojna-policija
27 August 2015
Vijest

Muškarce u Potočarima odvajala vojna policija

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je muškarce u Potočarima u julu 1995. odvajala vojna policija.
Neđo Jovičić, koji je sa svjedočenjem počeo 20. augusta, kazao je da je u julu 1995. godine vozio Ljubomira Borovčanina u Bratunac i Srebrenicu, nakon što je stigla informacija da je “Srebrenica pala”.

Jovičić je ispričao da je 12. jula 1992. vozio Borovčanina u Potočare, a tokom putovanja je čuo naredbu Ratka Mladića da se dio policijskih snaga pošalje u Potočare, a drugi u pravcu Zvornika. Svjedok je pojasnio da su u Potočare upućeni pripadnici policije koje su zvali dezerterima, a da je na putnoj komunikaciji bio Odred Šekovići i Prva četa.

Jovičić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Na teret im je stavljeno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti (CJB), a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Haški tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici, a Mladiću se trenutno sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.

Jovičić je rekao da je tek nakon dešavanja u Srebrenici saznao da je Radomir Pantić komandir prve čete posebnih jedinica CJB-a. “Moguće je da sam ga vidio, ali nisam znao da je on”, rekao je svjedok.

On je istaknuo da su muškarce od žena u Potočarima odvajali vojni policajci, te da je dobio saznanje da se odvajaju kako bi provjerili da li među njima ima ratnih zločinaca.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Jovičić je upitan da li je mogao pretpostaviti da će zarobljenici koje je 13. jula 1995. vidio na livadi u Sandićima biti ubijeni, na šta je odgovorio da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.

Povezani naslovi

20 August 2015
Vijest

Leševi ispred zadruge u Kravici

Share:
comments powered by Disqus