Jezik / Language:
 
Share:
mladićev-vještak-želi-novi-nalaz-o-tomašici
19 April 2016
Vijest

Mladićev vještak želi novi nalaz o Tomašici

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

Na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković zatražio je da se uradi novo vještačenje o tijelima iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, zbog određenih neslaganja koje je uočio u nalazima patologa Haškog tužilaštva.

Stanković je kazao da postoje konkretna neslaganja u nalazima patologa Haškog tužilaštva Johna Clarka te u zapisnicima sa obdukcija koje su obavili patolozi u BiH.

Vještak Odbrane naveo je desetak primjera u kojima su se razlikovali nalazi Clarka i bosanskih obducenata o broju hitaca koji su pogodili tijelo; da li je osoba bila pogođena u potiljak s lijeve ili desne strane, kao i koja je rana izlazna, a koja ulazna.

“Potrebno je usaglašavanje ili novo vještačenje”, naglasio je Stanković. Dodao je da bi se najradije suočio sa Clarkom u sudnici, što je bila praksa u bivšoj Jugoslaviji, ali ne i u Tribunalu.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja u koliko bi slučajeva, zbog tih razlika, patolog Odbrane došao do zaključka o uzroku smrti drugačijeg od Clarkovog, Stanković je odgovorio da to “zavisi od analize” koju će obaviti.

Clark je na suđenju Mladiću u julu 2015. posvjedočio da su iz Tomašice 2013. godine ekshumirana 293 tijela obučena “u svakodnevnu odjeću”, bez uniformi, i da je velika većina imala rane nanesene vatrenim oružjem.

Ratku Mladiću se sudi za genocid počinjen 1992. u sedam bh. opština – među kojima je i Prijedor – kao i u Srebrenici, zločine u nizu opština u BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina kosa bili pokopani Bošnjaci koje je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Veliki broj pogodaka u glavu i grudni koš kod ubijenih, koje su konstatovali obducenti u BiH i Clark, Stanković je pokušao da objasni riječima: “To je uobičajeni nalaz kada je borba ili egzekucija u pitanju”. I za pogotke u tjeme ili leđa kazao je da su “mogući” i pri strijeljanju i u “borbenom okruženju”, dodavši međutim da “ako je neko pogođen u potiljak”, to znači da je bio “u podređenom položaju, okrenut leđima”.

Za precizniji sudskomedicinski nalaz o uzroku smrti bilo je potrebno da više “mekog tkiva” ostane na tijelima, što u Tomašici nije bio slučaj jer su ekshumirana “saponifikovana” tijela, naznačio je Stanković.

Clarkov nalaz da su sve žrtve bile u civilnoj odjeći, Stanković je prokomentarisao riječima: “Na osnovu odjeće ne može se utvrditi da li je neko borac ili ne... U julu 1992. Armija BiH još nije imala uniforme.”

Da su žrtve iz Tomašice bile ubijene u ljeto te godine, po vještaku Odbrane, u pitanje dovodi to što je manji broj njih imao više slojeva odjeće, što je naveo Clark. “Višeslojna odjeća ne nosi se u ljetnim mjesecima, ne vidim zašto bi je nosili u julu.”

Stanković će nastaviti s iznošenjem nalaza u srijedu, 20. aprila.


Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus