Jezik / Language:
 
Share:
mladić-odbijen-zahtjev-za-izuzeće-sudija
26 August 2016
Vijest

Mladić: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Denis Džidić BIRN BiH Sarajevo

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius odbio je zahtjev Mladićevih advokata da sudije Orie i Flugge budu izbačeni iz Sudskog vijeća jer su u ranijim suđenjima u Haagu već iznijeli stavove o tome da je Mladić kriv.

“Nakon pregleda podneska, ne smatram da je Mladićeva Odbrana prezentirala dokaze koji bi pravilno informisanog i razumnog presuditelja naveli na zaključak da kod sudija postoji pristrasnost”, istakao je Agius.

Mladićevi advokati su zatražili i imenovanje novih “nepristrasnih” sudija na mjesto Orieja i Fluggea.

“Suština ovog problema je što su sudije Orie i Flugge unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni”, navela je Odbrana u svom podnesku.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Share:
comments powered by Disqus