Jezik / Language:
 
Share:
mejakić-i-ostali-mračna-smjena-u-logoru-keraterm
13 Septembar 2007
Vijest

Mejakić i ostali: Mračna smjena u logoru Keraterm

BIRN BiH
Zaštićeni svjedok Tužilaštva govorio je o brojnim ubistvima i maltretiranjima koja su se dešavala tokom njegovog boravka u logoru Keraterm.

Pred Sudom BiH iskaz je dao još jedan zaštićeni svjedok Tužilaštva, koji se, opisujući torture u logoru Keraterm, prisjetio uloga optuženih Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića da su od aprila do kraja 1992. godine na području općine Prijedor nad nesrpskim stanovništvom počinili zločin protiv čovječnosti.

Svjedok K016 – čiji je iskaz, u cilju dodatne zaštite njegovog identiteta, javnost pratila iz druge prostorije – rekao je da su u Keratermu zlostavljanja počela u julu 1992. godine.

“Duća i Žigić su bili glavni za premlaćivanje u Keratermu. Dušan Knežević je u logor dolazio na batinanja”, ispričao je K016, koji je u logoru bio od 31. maja do 5. augusta 1992. godine.

Za zločine u logoru Keraterm, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u februaru 2005. je na 25 godina zatvora osuđen Zoran Žigić zvani Žiga.

Svjedok je rekao da stražari nikad nisu pokušali spriječiti premlaćivanja koja su se dešavala u logoru, a tvrdi i da je sâm bio dva puta pretučen.

“Kada su me stražari tukli, Fuštar je samo rekao da me ne udaraju po glavi”, ispričao je ovaj svjedok i dodao da je Fuštarova smjena bila “najmračnija”.

“Najčešće smo bili zatvoreni. Nisu nam dali da izađemo vani, ali bilo je prozivanja za premlaćivanje”, rekao je K016.

Prema navodima optužnice, Dušan Fuštar je do kraja augusta 1992. godine komandovao jednom od triju smjena straže u logoru Keraterm, dok je Duško Knežević, kako stoji u optužnici, u logor dolazio i “neometano počinio ubistva i premlaćivanja zatvorenika”.

Svjedok je opisao “masakr u sobi 3”, koji se, kako je rekao, desio krajem jula 1992. godine, kada su “vojnici sa crvenim beretkama” došli i počeli sa maltretiranjem.

“Ti vojnici su se iskupili upravo u Fuštarovoj smjeni, a da li su premlaćivanja počela tada ili nekad kasnije, ne znam”, ispričao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, u toku noći se iz sobe 3 čula galama, a potom i dugotrajna pucnjava. Ujutro su, tvrdi ovaj svjedok, zatvorenici tovarili tijela na šleper, koji ih je odvezao u nepoznatom pravcu.

Suđenje se nastavlja 14. septembra 2007. godine.
Share:
comments powered by Disqus