Jezik / Language:
 
Share:
mejakić-i-ostali-kontradiktorni-iskazi-svjedoka
29 August 2007
Vijest

Mejakić i ostali: Kontradiktorni iskazi svjedoka

BIRN BiH
Svjedok Tužilaštva u sudnici nije prepoznao dvojicu optuženih za koje tvrdi da su ga svakodnevno premlaćivali u logoru Keraterm.
Zaštićeni svjedok Tužilaštva pod šifrom K05 govorio je o teškim povredama koje su logorašima nanesene usljed premlaćivanja, te o učešću dvojice optuženih u zlostavljanjima zatočenih Bošnjaka i Hrvata.

“Fuštar je u junu 1992. godine kablom na koji je bio zakačen šaraf  tukao zatvorenike koji su prethodno uhapšeni u Trnopolju. Tom prilikom je udario i mene jer sam stajao blizu. Rana koju sam tada zadobio na glavi, kasnije mi se ucrvala”, tvrdi svjedok K05, koji je u logor Keraterm doveden 30. maja 1992. godine.

Državno tužilaštvo tereti Dušana Fuštara, Duška Kneževića zvanog Duća, Momčila Grubana zvanog Čkalja i Željka Mejakića da su tokom 1992. godine učestvovali u silovanjima, ubistvima, premlaćivanjima i prisilnim zatvaranjima Bošnjaka i Hrvata u logore Omarska i Keraterm.

Svjedok K05 je istakao da su logoraši u Keratermu svakodnevno premlaćivani “palicama, nogama, kablovima...”, te da su “smjene Fuštara i Sikirice bile najgore”.

“Obično su za vrijeme njihovih smjena logoraši najviše tučeni. Nas devet Kozarčana su svaki dan izvodili i premlaćivali raznim predmetima. Zvali su nas ekstremistima, i često su nas navečer tukli i pripadnici Vojske Republike Srpske koji su obezbjeđivali logor”, rekao je K05.

Duško Sikirica je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u novembru 2001. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Keraterm.

Svjedok K05 tvrdi da su “Dušan Knežević zvani Duća” i Zoran Žigić zvani Žiga najviše tukli logoraše u Keratermu, a posebno Emsuda Bahunjića.

“Svaki dan Bahunjića su premlaćivali Žigić i Duća, a to se obično dešavalo za vrijeme Fuštarove smjene. Sjećam se da su Bahunjića 15. ili 16. juna odvezli u bolnicu jer je bio teško pretučen. Kada se vratio, vidjeli smo da su mu na čelu i prsima urezana četiri slova S. Rekao mi je da mu je to Žigić uradio”, prisjetio se K05.

Za zločine u istim logorima Zoran Žigić zvani Žiga je pred MKSJ-om u februaru 2005. godine osuđen na 25 godina zatvora.

Tokom direktnog ispitivanja svjedok K05 nije mogao u sudnici prepoznati dvojicu optuženih za koje tvrdi da su zlostavljali logoraše, te je umjesto Dušana Fuštara pokazao na Momčila Grubana, a umjesto Duška Kneževića – na njegovog advokata Milenka Ljubojevića.

Na pitanje advokata Johna Ostojića da li se sjeća kako je Dušan Fuštar izgledao 1992. godine, svjedok je odgovorio da je “imao naočale, pušku, te da je bio u SMB uniformi”.

“Mislim da je bio oko 170 cm visok i mršaviji nego što je danas. Imao je kratku smeđu kosu”, rekao je svjedok K05, dodavši da ne zna kako se tačno zove, već da ga poznaje “samo kao Fuštara”.

U optužnici stoji da je Dušan Fuštar od 24. maja do 30. augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio komandant jedne od triju smjene straže, te da je bio “nadređen i imao stvarnu kontrolu nad radom i ponašanjem stražara”.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. septembar 2007. godine.
Share:
comments powered by Disqus