Jezik / Language:
 
Share:
mešić-i-ostali-viđao-karamuju-i-jašarevića-u-siriji
29 August 2016
Vijest

Mešić i ostali: Viđao Karamuju i Jašarevića u Siriji

Marija Taušan BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za organizovanje terorističke grupe, svjedok Almir Džinić ispričao je kako je krajem 2013. godine sa porodicom otišao u Siriju, gdje je vidio optužene Jasmina Jašarevića i Adema Karamuju.

Svjedok Džinić je rekao da je sa majkom, braćom i sestrama otišao u Siriju kao šesnaestogodišnjak, nakon što ih je pozvao otac, koji je nekoliko mjeseci ranije otišao sa Karamujom i drugim. U selu Logobare kod Tešnja su prodali kuću i otišli u sirijski grad Haritan.

Džinić je kazao da su se njegov otac, Karamuja i drugi prije odlaska u selu sastajali i dogovarali da idu da ratuju protiv “režima Bašara al-Asada”.

On je rekao da su nakon Haritana živjeli i u drugim mjestima, kao i da su njegov otac i brat mijenjali jedinice. Prvo su bili kod Safeta Brkića, a potom kod Bajre Ikanovića, odnosno kod Gorana Pavlovića.

“Sa ocem u jedinici u početku je bio Adem Karamuja, kod Brkića. Ta jedinica išla je na straže protiv Bašara”, izjavio je Džinić.

Džinić je kazao da je Karamuju u Siriji vidio 2014. u Haritanu. Na pitanje Odbrane zbog čega je u iskazu rekao da je to bilo 2013, svjedok je odgovorio da je optuženog vidio više puta.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Jašarevića, svjedok je potvrdio da su se jedinice Brkića i druge dvojice razlikovale. Jedinice Ikanovića, koji je poginuo, i Pavlovića, kako je naveo, pripadaju ISIL-u (Islamska država Iraka i Levanta).

Kazao je i da su u Haritanu on i optuženi Jašarević živjeli udaljeni 15 do 20 minuta vožnje.

“Ti si potvrdio moju izjavu”, rekao je Jašarević svjedoku dok mu je postavljao pitanja.

Na pitanje optuženog, Džinić je potvrdio da mu je poznato da Jašarević “nije htio u ISIL”.

Tužioca Dubravka Čamparu je interesovalo kada je ISIL formiran i šta je nakon toga bilo sa jedinicom Safeta Brkića. Svjedok je kazao da je ISIL formiran kad su optuženi počeli napuštati Siriju, a da su iz te jedinice neki došli u ISIL, a neki se vratili u BiH.

Džinić, koji se u BiH vratio 2016. godine, polovinom avgusta je priznao krivicu i osuđen je na godinu zbog učešća u terorističkim formacijama ISIL-a.

Jašareviću i Karamuji se sudi sa Enesom Mešićem, Mirzom Kapićem, Salkom Imamovićem, Ibrom Delićem i Samirom Hadžalićem. Oni su, prema navodima iz optužnice, 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama ISIL-a, pružajući pomoć i boreći se.

Svjedok je izjavio da je Delića par puta vidio u mjestu Maoča i da se “pričalo” da je bio u Siriji.

Džinić je rekao da je njegov otac u Iraku, a da mu je brat “šef vojne policije u PKK”. Kazao je i kako je teško vratiti se iz Sirije, jer je to zabranjeno.

Karamujin branilac Bakir Ljubović predložio je da kao dodatni svjedok bude saslušan Safet Brkić, s obzirom da je Džinić izjavio da je Karamuja bio kod njega u jedinici.

Brkić je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe i biće pozvan na nastavak suđenja zakazan za 5. septembar.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom