Jezik / Language:
 
Share:
ljubičić-vojna-saznanja-o-zločinima-u-selu-ahmići
24 August 2007
Vijest

Ljubičić: Vojna saznanja o zločinima u selu Ahmići

BIRN BiH

Bivši pripadnik britanske vojske u BiH govorio je o teškim ranjavanjima civila tokom napada na Ahmiće u aprilu 1993. godine.

 

 


Svjedok Tužilaštva, major Mathew Robert Wooley govorio je o učešću Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na selo Ahmići, ubistvima civila i teškom ranjavanju žena i djece.

“Kada smo stigli 16. aprila 1993. godine u Ahmiće, vidjeli smo kuće u plamenu. Na ulici smo sreli starijeg čovjeka, koji nas je uveo u kuću, gdje smo zatekli ženu koja je na glavi imala peškir. Kada sam ga skinuo, vidio sam joj mozak i shvatio da je ranjena u glavu”, rekao je Wooley.

Za sudjelovanje u planiranju i izvođenju napada na bošnjačka sela u Lašvanskoj dolini (Srednja Bosna) Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika Četvrte bojne Vojne policije HVO-a.

U optužnici stoji da su vojnici HVO-a 16. aprila 1993. godine napali sela Ahmiće, Nadioke, Piriće i Šantiće.

Prilikom napada koji je, prema Tužilaštvu, naredio Ljubičić, ubijeno je preko 100 civila, dok je njihova imovina uništena i opljačkana.

Svjedok Wooley je istakao da su istog dana u Ahmićima pronašli teško ranjenu djevojčicu, koju su morali odmah evakuirati.

“U jednoj kući, koja im je, mislim, služila kao sklonište, zatekli smo oko 30 civila, najviše žena, starih ljudi i djece. Među njima je bilo petero ranjenih i jedna djevojčica, koja je imala najteže rane. Ona je imala više posjekotina na jednoj nozi i prostrjelnu ranu na bedrenoj kosti”, rekao je Wooley.

Prema iskazu ovog svjedoka, u Ahmićima su na ulicama zatekli veći broj tijela ubijenih civila sa “dosta ulazno-izlaznih rana”.

“Nekoliko dana nakon napada pronašli smo pet leševa muškaraca, ali niko nije imao oružje sa sobom. Imali su dosta rana na sebi, ali, koliko se sjećam, nije bilo defanzivnih položaja ni tijela ubijenih pripadnika HVO-a”, ističe Wooley.

Tokom unakrsnog ispitivanja advokat optuženog Tomislav Jonjić je svjedoku više puta postavljao pitanja o demografskoj strukturi i geografskom položaju sela, ustrojstvu HVO-a, te da li postoje rasne razlike između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Sudsko vijeće je, nakon prigovora tužioca Philipa Alcocka, neka od ovih pitanja zabranilo jer “nisu relevantna”.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. august 2007. godine.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi