Jezik / Language:
 
Share:
ljubičić-suđenje-otkazano-iz-objektivnih-razloga
28 Maj 2007
Vijest

Ljubičić: Suđenje otkazano iz “objektivnih razloga”

BIRN BiH
Zbog nedolaska drugog svjedoka Tužilaštva, ponovo je odgođen početak izvođenja dokaza protiv Paška Ljubičića.
Suđenje Pašku Ljubičiću, bivšem komandiru Hrvatskog vijeća obrane (HVO), još jednom je odgođeno – i to ponovo zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva. Ovo je drugi put da se na ovom suđenju pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH zbog nedolaska svjedoka odgađa početak izvođenja dokaza Tužilaštva.

Drugi svjedok Tužilaštva je neposredno prije zakazanog suđenja obavijestio Sud da zbog “zdravstvenih razloga neće moći prisustvovati”.

Na ročištu 21. maja prvi svjedok Tužilaštva je Sud obavijestio da neće svjedočiti jer bi, zbog dolaska na suđenje u toku radnog vremena, “mogao izgubiti posao koji je nedavno dobio”.

Paško Ljubičić se tereti da je tokom sukoba između Armije BiH i HVO-a učestvovao u napadu na civilno stanovništvo u općinama Busovača i Vitez, odnosno da je učestvovao u zatvaranju nenaoružanih civila, te njihovom iskorištavanju za prinudne radove i u druge protivzakonite svrhe, kao i u ubistvima.

Zvanični početak suđenja Pašku Ljubičiću bio je 11. maja, kada su obje strane izložile uvodne riječi, a Tužilaštvo pročitalo optužnicu. Naredno ročište je zakazano za 13. juni 2007.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upozorio je strane da, prema postojećim zakonskim propisima, “ukoliko se probije rok od mjesec dana” između dvaju termina, suđenje mora krenuti ispočetka.

“Ali ako se suđenje odgađa zbog zdravstvenih razloga, onda se to ne računa kao prekoračenje termina od mjesec dana”, protumačio je tužilac David Schwendiman.

Sudsko vijeće, Odbrana i Tužilaštvo složili su se da se suđenje odgađa “zbog objektivnih razloga”, te da, ako ne dođe do ponovnog odlaganja ročišta, neće biti probijen zakonski rok i neće doći do zakazivanja novog početka suđenja.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi