Jezik / Language:
 
Share:
ljubičić-prizori-iz-ahmića-i-viteza
25 Septembar 2007
Vijest

Ljubičić: Prizori iz Ahmića i Viteza

BIRN BiH
Još jedan oficir Britanskog bataljona koji je bio u sastavu UNPROFOR-a svjedočio je o stradanjima civila u Srednjoj Bosni.
Michael Dooley, još jedan bivši pripadnik Britanskog bataljona UN-ovih mirovnih snaga u BiH, kao svjedok Tužilaštva BiH govorio je o događajima u Vitezu i Ahmićima iz 1993. godine.

“Prolazeći kroz Vitez, oko svake kuće, na prozorima i pored ceste bilo je mrtvih tijela. Pretpostavljam da sam vidio oko 50 ubijenih muškaraca”, rekao je Dooley, dodavši da tada u Vitezu nije vidio “muslimanske vojnike”, ali je bilo pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Grupa vojnika se kretala prema kućama u kojima je bilo preživjelih civila. Okrenuli smo cijevi prema njima i bili spremni da pružimo otpor ukoliko bi zapucali. Okrenuli su se i otišli”, ispričao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Paško Ljubičić, zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije HVO-a, tereti se da je tokom 1993. godine naređivao i učestvovao u napadima na civilno stanovništvo u Busovači, Vitezu i okolnim selima, prilikom čega su civili protjerani ili ubijeni, a njihova imovina uništena i opljačkana.

Nakon Viteza, Dooley je obišao i selo Ahmići, jer ga je, kako tvrdi, “operativni centar” obavijestio da su tamo “primijećeni problemi”.

“Nisam vidio nijednog živog čovjeka. Bilo je mnogo ubijenih porodica. Izgledalo je kao da su bježali iz kuća pa su ubijeni u dvorištima”, rekao je svjedok i dodao da je zajedno sa ostalim pripadnicima UNPROFOR-a sakupljao tijela ubijenih.

“Prebacivali smo ih na sigurnije mjesto kako bi članovi porodica mogli doći po njih kad čuju šta se desilo”, objasnio je Dooley te rekao da su samo u jednom dijelu sela “pokupili od 20 do 30” tijela, ali ih je bilo još mnogo po cijelom selu.

Svjedok je još rekao da su na izlazu iz Ahmića vidjeli oko 15 vojnika HVO-a, te da bi se “upustili u borbu s njima da su znali da u selu ima preživjelih”.

Odgovarajući na unakrsna pitanja branioca Tomislava Jonjića, Dooley je rekao da bi za “operaciju” u Ahmićima bilo potrebno najmanje 100 vojnika.

Tužilaštvo BiH smatra da je Ljubičić rukovodio napadom na selo Ahmići 16. aprila 1993. godine.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 26. septembra 2007. godine.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom