Jezik / Language:
 
Share:
ljubičić-džokeri-osumnjičeni-za-ahmiće
30 August 2007
Vijest

Ljubičić: “Džokeri” osumnjičeni za Ahmiće

BIRN BiH
Britanski vojnik Bryan Watters, na suđenju Pašku Ljubičiću za zločin u Središnjoj Bosni, kao potencijalne osumnjičene za masakr u Ahmićima navodi pripadnike jedinice “Džokeri”, koja je djelovala u sklopu Četvrte bojne Vojne policije HVO-a.
Pukovnik Bryan Watters je, na suđenju Pašku Ljubičiću za zločin na području Središnje Bosne, govorio o sukobu između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u aprilu 1993. godine, te o masakru koji je počinjen u selu Ahmići pokraj Viteza.

Watters, časnik u britanskoj vojsci, bio je prisutan, kao dozapovjednik satnije mirovne misije, kada je došlo do sukoba između Armije BiH i HVO-a u Vitezu.

“Bili smo iznenađeni serijom napada HVO-a 16. aprila 1993. godine, kojima je pokazano da se radi o planiranoj akciji koja je koordinirana od Gornjeg Vakufa preko Prozora do Viteza”, kazao je Watters.

Paško Ljubičić, kao tadašnji zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije koja je djelovala pri HVO-u u Središnjoj Bosni, tereti se da je planirao i izveo napade na Vitez i Busovaču, te okolna sela, prilikom čega su civili Bošnjaci ubijani, a njihova imovina uništavana i pljačkana.

Watters je pojasnio da se tokom napada HVO-a 16. i 17. aprila 1993. godine u Vitezu koristilo teško naoružanje i naveo primjer da je “od samo jednog projektila bila uništena kuća do temelja”.

Svjedok se prisjetio i 18. aprila 1993, kada je odjeknula velika eksplozija od kamion-bombe kojom je bila pogođena džamija u Vitezu, a “stradali su i mnogobrojni civili”.

Svjedok je događaj od 18. aprila 1993. godine okarakterizirao kao “teroristički čin”.
Watters je kazao da je, obavljajući svoju misiju, “izvukao nastradale, a dosta preživjelih je smjestio u svoju bazu”.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Philipa Alcocka, svjedok se prisjetio i jednog putovanja kroz selo Nadioci, gdje je grupa civila blokirala saobraćaj ležeći po cesti.

“Razgovarao sam s tim ljudima. Pripadnici HVO-a od njih su tražili da napuste svoje kuće ili će biti ubijeni”, kazao je Watters, dodavši da je “vidio grupu vojnika HVO-a koji su nosili crne uniforme sa amblemima na kojima je bio ‘džoker’ – znak iz karata”.

Ljubičić se tereti da je imao kontrolu nad pripadnicima Četvrte bojne Vojne policije HVO-a i jedinice “Džokeri”, koji su navodno izvršili napad na sela Nadioke, Ahmiće, Šantiće i Piriće, gdje je većina mještana pobijena ili odvedena u zatočeništvo, a njihova imovina uništena.

Watters je obišao i selo Ahmiće nakon što je, kako kaže, učinjen masakr.

“Dio sela gdje su živjeli muslimani bio je potpuno uništen. Vidjeli smo po stepenicama leševe kako odraslih, tako i djece”, kazao je Watters i istakao da su sahranili 96 osoba iz tog mjesta.

Kao osumnjičene za napad na selo Ahmiće svjedok je naveo pripadnike jedinice “Džokeri”, istaknuvši da “optuženog nije vidio”.

Odbrana nije ispitala ovog svjedoka, a Sudsko vijeće je ostavilo mogućnost da to uradi kada “bude spremna”.

Nastavak suđenja je 10. septembra 2007. godine.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi