Jezik / Language:
 
Share:
leševi-ispred-škole
22 Mart 2016
Vijest

Leševi ispred škole u Bratuncu

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je u julu 1995. godine vidjela leševe na betonu ispred škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Vera Dačić je rekla da je u julu 1995. godine živjela blizu škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu, gdje su bili dovedeni civili iz Potočara.

Svjedokinja je kazala da su dovedeni stariji civili bili u školi, a mlađi u autobusima.

“Dovezeni su autobusima i kamionima. (…) Vidim kroz prozor kuće. Saznala sam da su to muslimanske izbjeglice iz Potočara. (...) Uvijek je bio u pratnji vojnik i usmjeravao ih da idu u školu”, ispričala je Dačić.

Svjedokinja je navela da je pokušala da izađe iz ulice koja je dijeli od škole, da nešto kupi, ali da ju je u tome spriječio policajac.

“Rekao mi je da nije dobro da se krećem, da se vratim u kuću”, kazala je Dačić.

Prema njenom iskazu, policajac joj je rekao da je bolje da ništa ne gleda, kao i da će zbog toga što vidi umrijeti ili poludjeti.

Dačić je kazala da je vidjela da su civili iz škole pokušali da skoče i pobjegnu. Kako je navela, jedan je pokušao da se ubije skočivši sa sprata.

“Ispred je bila terasa i skočio je. Kao da je prkosio tim ljudima... ‘Srbi, niste me ubili.’ Čula sam pucanj i vidim da su ga ubili”, prisjetila se Dačić.

Ona je dodala da je vidjela leševe na betonu ispred škole.

“Ja ih nisam brojala, mislim da ih je bilo od deset do 20. Kao da su ih dovukli odnekle i tu poredali”, izjavila je svjedokinja.

Potvrdila je da je čula da su žene išle da čiste školu, te da su rekle da je bilo dosta krvi.

Dačić je svjedočila na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koje Tužilaštvo BiH tereti za genocid počinjen u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Mile Janjić, nekadašnji vojni policajac Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je u Potočarima u julu 1995. godine vidio razdvajanje muškaraca od žena i djece.

Napomenuo je da je kasnije čuo da su ljudi odvezeni u školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu, te da je s kolegama upućen pred školu, gdje su obezbjeđivali autobuse i kamion.

Svjedok je dodao da je u Potočarima imao zadatak da broji autobuse i lica koja napuštaju to mjesto.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.


Povezani naslovi

3 Septembar 2015
Vijest

Pretres u Potočarima

Share:
comments powered by Disqus