Jezik / Language:
 
Share:
lazić-prikazan-videosnimak-saslušanja
20 Mart 2012

Lazić: Prikazan videosnimak saslušanja

U nastavku suđenja Bošku Laziću, optuženom za davanje lažnog iskaza na suđenju za ratne zločine, Državno tužilaštvo je prikazalo videosnimak o saslušanju optuženog iz decembra 2006. godine.
U snimku koji je prikazan u sudnici, a koji je Lazić dao Tužilaštvu BiH tokom istrage, optuženi je kazao da je čuo da je Zoran Živanović ubio ljude u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

“Poznato mi je da je Živanović ulazio u školu. Unutar škole bilo je pucnjave. Pucnji su bili pojedinačni iz puške. Jedan vojni policajac mi je rekao da Živanović ubija. Nisam čuo koliko je tada ubio ljudi. To su bili prvi ljudi koji su tada ubijeni”, kazao je Lazić na snimku.

Tužilaštvo BiH tereti Lazića da je, prilikom davanja iskaza istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u predmetu za ratne zločine počinjene na području općine Bratunac, naveo da je Z.Ž. počinio određene zločine, te je istu izjavu ponovio u Državnom tužilaštvu.

Međutim, tokom sudskog procesa utvrđeno je da je Lazić dao lažni iskaz i tako izazvao teške posljedice po optuženog Z.Ž., koji je kasnije pušten iz pritvora i oslobođen optužbi, stoji u optužnici.

Lazić je ispričao da su pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je i on bio pripadnik, 13. jula 1995. godine imali zadatak da čuvaju Bošnjake ispred i u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Nakon prikazivanja snimka, tužiteljica Maja Ilić-Stupar je u spis uložila snimak saslušanja Lazića kao svjedoka u Tužilaštvu BiH, te transkripte saslušanja Lazića.

Apelaciono vijeće Suda BiH u februaru 2010. Zorana Živanovića, kao i Zdravka Božića i Željka Zarića, pravosnažno je oslobodilo krivice za ratne zločine počinjene na području Srebrenice. Istom presudom Mladen Blagojević je osuđen na sedam godina zatvora.

Sva četvorica su bila optužena za zločine počinjene u julu 1995. u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart ove godine.
A.S.
Share:
comments powered by Disqus