Jezik / Language:
 
Share:
josipović-i-ostali-susret-optuženog-sa-svjedokom-tužilaštva
30 August 2016
Vijest

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.


Tomo Jeremić, nekadašnji pripadnik rezervne policije u Bratuncu, kazao je da je bio na liniji na Osmacima kada je čuo da je Srebrenica pala.

Dodao je da je, s još četiri ili pet pripadnika Četvrte čete, povučen iz Osmaka u Bratunac.

“Javili smo se pred policijsku stanicu. (…) Nas je dočekao Branimir Tešić”, izjavio je svjedok, dodavši da im je rekao da je dobro što su stigli te da idu kući da se odmore i okupaju.

Odbrana je svjedoku prezentovala da je u iskazu koji je dao u septembru 2008. godine naveo da misli da ih je dočeo Slavoljub Mlađenović i da im je on kazao da idu kući.

“Ne sjećam se koji je, znam da je jedan”, rekao je Jeremić.

On je kazao da mu je Tešić sutradan dao zadatak da dežura kod Doma zdravlja u Bratuncu dok ne dođe rodbina da preuzme poginulog Željka Ninkovića, što je i učinio.

Jeremić je ispričao da je dan kasnije čuo da ima zarobljenjenih Bošnjaka u Bratuncu. Na pitanje da li je čuo da je neko spominjao ubijanja kod stadiona, svjedok je odgovorio da je bio potresen zbog pogibije kolege, te da ga nije ništa drugo ni zanimalo.

U iskazu koji je svjedok dao u februaru 2013. navedeno je da je od ljudi čuo da su na stadion dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da ima i ubijanja.

“Ne sjećam se da sam tako izjavio. Ne mogu da se sjetim svega toga, davno je bilo”, rekao je svjedok.

Jeremić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Prije saslušanja svjedok Jeremić je kazao da se nekoliko dana ranije vidio sa optuženim Tešićem.

“Vidjeli smo se u petak. Išao je iz Srebrenice, stao mi sa autom. Pitao me jesam li dobio poziv. Rekao sam mu da nisam. Ni sad ga nisam dobio”, kazao je svjedok.

Optuženi Tešić je na pitanje predsjedavajuće Kreho “što mu je to trebalo”, odgovorio: “Nije mi trebalo, ali šta mogu. Nije bilo nikakvih prijetnji.”

Svjedok je potvrdio da je također prije nekoliko dana razgovarao sa saradnikom Tužilaštva, koji mu je rekao da dođe na Sud da svjedoči.

Na pitanje da li je sa saradnikom razgovarao nešto o Branimiru Tešiću, svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Tužilac Ibro Bulić je prije saslušanja svjedoka kazao da je saradnik Tužilaštva saznao da je vršen uticaj na svjedoka Tomu Jeremića, te je predložio da se optuženima odrede mjere zabrane sastajanja sa svjedocima Tužilaštva koji nisu saslušani u ovom predmetu.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu te zatražile vrijeme da ove informacije provjere pa da se nakon toga izjasne pisanim putem.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus