Jezik / Language:
 
Share:
josipović-i-ostali-nepotrebno-čitati-iskaz-svjedoka
15 Juli 2016
Vijest

Josipović i ostali: Nepotrebno čitati iskaz svjedoka

Srđan Kureljušić BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo uložilo je kao dokaz izjavu preminulog svjedoka.

Tužitelj Predrag Tomić je predložio da se pročita zapisnik o saslušanju Milana Todorovića iz oktobra 2009. s obzirom da je ovaj svjedok preminuo u septembru 2014. godine.

Aleksandar Lazarević, branitelj trećeoptuženog Dragomira Vasića, usprotivio se ovom prijedlogu kazavši da se izjava ovog svjedoka više vezuje za druge predmete.

“Niti u jednom dijelu u izjavi se ne spominje niti jedan od optuženih niti njima potčinjenih”, rekao je Lazarević.

Nakon što je Tužilaštvo BiH objasnilo da se radi o predmetu za koji se u vrijeme uzimanja izjave nije još niti znalo ko su optuženi, Sudsko vijeće je donijelo odluku da prihvata zapisnik o saslušanju Milana Todorovića, ali da nema razloga da se zapisnik čita na suđenju.

Za genocid u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca, sudi se Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno u optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Suđenje se nastavlja 15. i 16. augusta.


Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus