Jezik / Language:
 
Share:
janković-opet-nije-kriv
18 Juli 2006
Vijest

Janković opet nije kriv

BIRN BiH
Pred Sudom BiH Janković je po drugi put negirao odgovornost za zločine u Foči za koje ga Tužilaštvo tereti u drugoj optužnici koju je podiglo protiv njega.
Gojko Janković, bivši pripadnik vojnih jedinica bosanskih Srba, se izjasnio da nije odgovoran za zločin za koji ga tereti Tužilaštvo BiH u drugoj optužnici koju je podiglo protiv njega.

''Nisam kriv, meni je to sve nepoznato'', izjavio je Janković koji se, pored postojeće optužnice za zločine počinjene na području općine Foča, u drugoj optužnici tereti za silovanje još jedne Bošnjakinje.

Novu optužnicu potvrdio je Sud BiH 4. jula 2006. godine. U njoj se navodi da je Gojko Janković u periodu između aprila 1992. godine i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe, “naređivao, činio, pomagao ili podsticao silovanje jedne žene bošnjačke nacionalnosti”.

Tužilaštvo tvrdi da je, krajem aprila i početkom maja 1992. godine, Gojko Janković zajedno sa dvije druge osobe zaštićenu svjedokinju E prinudio na seksualni odnos, na način da su je Gojko Janković i neidentifikovani vojnik držali dok je treća osoba silovala.

Jankoviću se već sudi po prvobitnoj optužnici kojom se tereti za ubistva civila, protjerivanje i silovanje Bošnjakinja na području općine Foča u istom periodu.

Tužilaštvo je u utorak podnijelo zahtjev za spajanje obje optužnice, na što odbrana nije imala prigovor.

Sutkinja Tuma Marie je saopštila da će odluku o spajanju optužnica Sud donijeti u što kraćem roku, dodavši da se advokati na nju neće moći žaliti.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi