Jezik / Language:
 
Share:
istraga-protiv-tužioca-čavke-za-nepoznato-djelo
1 Septembar 2016
Vijest

Istraga protiv tužioca Čavke za nepoznato djelo

BIRN BiH Sarajevo

Oleg Čavka je prvi tužilac Tužilaštva BiH čija je suspenzija zatražena zbog krivične istrage, mada nije poznato za koje je djelo osumnjičen.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučuje o privremenom udaljenju Čavke s pozicije tužioca zbog pokretanja istrage u krivičnom postupku.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon što se ispostavilo da je Čavka kući nosio telefon, koji je kao dokaz oduzet u jednom krivičnom postupku.

Koje je krivično djelo time počinio, za sada nije poznato. U Tužilaštvu BiH nisu mogli reći za koje je djelo Čavka osumnjičen.

Portparol Boris Grubešić je kazao da će narednih dana možda imati više informacija i da za sada može samo reći da “Tužilaštvo provodi određene aktivnosti” i da je “odlučno da se suprostavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba”.

Čavka je u izjavi medijima kazao da je u junu u okviru istrage protiv “Sulejmana Beriše i drugih” kući nosio spis, uključujući i telefon Anesa Kurbegovića.

Prema medijskim izvještajima, Kurbegović je pomoću drugog uređaja otkrio da mu je telefon u Brezi, gdje tužilac Čavka živi, i podnio prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Da li je Kurbegović to prijavio u junu, u organima koji vode istragu nismo mogli dobiti informaciju. Čavka je izjavio da je u srijedu, 31. avgusta u Tužilaštvu BiH zatraženo da da izjavu i preda spis.

Optužnica protiv Beriše i drugih zbog trgovine drogom, kojom nije obuhvaćen Kurbegović, potvrđena je u aprilu.

Čavka je medijima rekao da je po zahtjevu istražnih organa Republike Hrvatske izvršen pretres kuće Kurbegovića, kada mu je oduzet mobitel.

Tužioci i advokati sa kojima je BIRN razgovarao kažu da se dokazi iz Tužilaštva ne smiju iznositi i da postoje procedure kako se postupa za oduzetim predmetima u istragama.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom