Jezik / Language:
 
Share:
isključena-javnost-sa-suđenja-za-izazivanje-mržnje-zbog-negiranja-genocida-u-srebrenici
7 Juni 2016
Vijest

Isključena javnost sa suđenja za izazivanje mržnje

Džana Brkanić BIRN BiH Sarajevo

Na prijedlog Odbrana, kako bi se očuvao javni red i mir, Sud BiH je isključio javnost sa suđenja Milanu Mandiću i ostalima za izazivanje nacionalne mržnje.

Sutkinja Biljana Ćuković isključila je javnost sa suđenja Mandiću, predsjedniku Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, koji je optužen jer je genocid u Srebrenici opisao kao “Božju pravdu”.

Za izazivanje nacionalne, vjerske te rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti, njemu se sudi sa uposlenicima “Elta TV” – Dejanom Rakitom, Marijanom Savić i Mirom Kostović – te preduzećem “Stijena herc” .

Prema advokatima Dragiši Jokiću i Vladi Adamoviću, ukoliko bude otvoreno za javnost, ovo suđenje moglo bi dovesti do stvaranja “ružne slike u medijima i na društvenim mrežama”.

“Predlažemo da se isključi javnost, kako ne bismo čuli ništa ružno za neku od nacija”, kazao je Jokić, Mandićev branilac.

Adamović, koji zastupa Dejana Rakitu, urednika “Elta TV”, novinarku Miru Kostović te voditeljicu Marijanu Savić, kao i kablovkog operatera – firmu “Stijena herc”, rekao je da optuženi, oštećeni i svjedoci mogu biti izloženi negativnim komentarima javnosti ukoliko suđenje bude javno.

“To može biti topovsko meso za prepucavanje na društvenim mrežama. Tim komentarima ostvarit će se krivično djelo teže nego ovo po dispozitivu optužnice. Uz dužno poštovanje, ove teme se tiču stručnjaka, a ne javnosti”, kazao je Adamović.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo isključenju javnosti. Tužilac Izet Odobašić je rekao da oštećeni insistiraju da postupak bude javan.

Sud BiH donio je rješenje da se javnost isključi sa ovog ročišta zbog očuvanja javnog mira. Sutkinja Biljana Ćuković kazala je da će se na svakom ročištu strane ponovno izjašnjavati o isključenju javnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Mandića zbog izjave iz 2014. godine kojom negira da je masakr koji su srpske snage počinile nad Bošnjacima iz Srebrenice bio genocid. Tužilaštvo za isto djelo tereti i Televiziju “Elta”, koja je emitovala Mandićevu izjavu, te kablovskog operatera.

Ukoliko bude proglašen krivim za izazivanje mržnje, Mandić bi mogao dobiti kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Bosna i Hercegovina nema poseban zakon koji zabranjuje negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti. Do sada se prijedlog ovakvog zakona nekoliko puta našao pred Parlamentom BiH, ali nije izglasan jer su se protivili poslanici iz Republike Srpske, gdje se zločini u Srebrenici, unatoč presudama međunarodnih i domaćih sudova, osporavaju kao genocid.

U julu 1995. godine srpske snage su ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka, a protjerale 40.000 žena, djece i staraca.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi