Jezik / Language:
 
Share:
hodžić-samoubistvo-u-rovašima
28 April 2008
Vijest

Hodžić: Samoubistvo u Rovašima

BIRN BiH

Dva bivša čuvara zatvora u Rovašima ispričala kako su našli zatvorenika koji je izvršio samoubistvo.

U nastavku suđenja Feridu Hodžiću, dvojica svjedoka Tužilaštva prisjetila su se kako je jedan od zatočenika “Štale”, zatvora u Rovašima, Vlasenica, izvršio samoubistvo. Obojica svjedoka su bivši čuvari ovog zatvora.


Prema navodima optužnice, u zatvoru “Štala” pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) BiH su tokom sedam mjeseci 1992. i početkom 1993. godine držali u nehumanim uvjetima grupu zatočenih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti. Državno tužilaštvo smatra da je naređenje za zatvaranje dao optuženi Hodžić, koji je, navodno, tada obavljao dužnost komandanta TO-a općine Vlasenica.

U optužnici stoji da su pripadnici TO-a vrijeđali i tukli zatočenike, nanoseći im tjelesnu i duševnu bol, dok je jedna osoba smrtno stradala od posljedica nanesenih povreda.

Optuženi Hodžić, navodi se dalje u optužnici, “nije pokrenuo istragu zbog smrti zatočenika, niti preduzeo potrebne mjere kako bi spriječio navedena nedjela i kaznio počinioce, iako je to, kao komandant, bio dužan učiniti”.

“Kad sam jedno jutro krenuo na smjenu, čuvari su mi dali ključ da uđem unutra jer oni nisu smjeli da gledaju mrtvog čovjeka. Ušao sam i vidio da se Dušan objesio na stub od jasala na kojima se stoci ostavljalo sijeno. Objesio se 24 sata nakon što je doveden”, prisjetio se Dževad Musić.

Musić tvrdi kako su zatočenici mogli vidjeti da je Čestić izvršio samoubistvo, što je suprotno tvrdnji jednog od prethodnih svjedoka Tužilaštva, Rade Pejića, koji je kazao da ga je vidio mrtvog kada su ga ujutro iznosili.

Ismet Hurić i Musić su ispričali da su nakon samoubistva u zatvor došli doktor, policija, te Bećir Mekanić, koji je, prema njihovom mišljenju, “naslijedio optuženog na poziciji komandanta TO-a općine Vlasenica”.

Oba svjedoka su izjavila kako su uvjeti za život u zatvoru bili loši, ali su kazali da su i oni bili pogođeni nestašicom hrane i vode, te da su i sami živjeli “u štali”.

Hurić i Musić su naveli kako su bili svjedoci premlaćivanja zatočenika. Prema njihovim iskazima, svaki put to je činila “vojska iz područja Tuzle”, kojom je komandovao izvjesni Nurif.

“Vojnici u šarenim uniformama su došli i razvalili vrata, pa su ušli unutra i tukli zatvorenike. Bjelić, koji je jedini imao ključeve, kasnije je pravio to što su oni razvalili”, rekao je Hurić.

Veiz Bjelić je prvobitno optužen zajedno sa Hodžićem, ali je priznao krivicu i sklopio sporazum sa Tužilaštvom, te je osuđen na šest godina zatvora.

Musić je rekao da su vojnici ušli kroz tavan zatvora i premlatili zatočenike.

Nastavak suđenja Feridu Hodžiću je 13. maja 2008. godine.

Hodžićeva Odbrana bi svoj dokazni postupak trebala početi 21. maja. Međutim, branilac Asim Crnalić je izjavio kako postoji mogućnost da Odbrana uopće ne izvodi svoje dokaze ukoliko ocijeni da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi