Jezik / Language:
 
Share:
hodžić-policijska-odgovornost
15 Maj 2008
Vijest

Hodžić: Policijska odgovornost

BIRN BiH
Bivši čuvar zatvora u Rovašima istakao da je policija bila nadležna za zatvor “Štala”, a ne optuženi Hodžić.

Nurija Hurić, svjedok Tužilaštva na suđenju Feridu Hodžićuza zločine počinjene na području Vlasenice, kazao je da je sva naređenja dobivao od policajaca iz “glavne komande” u Rovašima, te da zatvoru “Štala”niko nije mogao prići bez znanja Veiza Bjelića.

“Hodžića sam vidio u maju 1992. godine i od vojnika sam saznao da je on komandant, ali njega tu skoro nikad nije bilo. Nas su u službu raspoređivali policajci, i jedan od njih, sa zelenom beretkom na glavi, mene je poslao na radu kuhinju, na kopanje rovova i onda na stražu u ‘Štalu’”, rekao je Hurić.

Tužilaštvo BiH tereti Hodžića, bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, da je tokom 1992. i 1993. godine u zatvoru “Štala” u Rovašima naredio drugim pripadnicima TO-a da u nehumanim uslovima drže grupu zatočenih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

“Ti što su bili zatočeni u ‘Štali’ nisu se kupali, kao ni mi, a nuždu su vršiliu neku kantu. Od drugih sam saznao da su svi zarobljeni na liniji i da su tu dovedeni. Znam da je Bjelić imao ključ od tog zatvora i bez njegovog znanja ‘Štali’niko nije mogao prići”, istakao je Hurić i dodao da je Bjelić bio čuvar tog zatvora.

Tužilaštvo je prvobitnom optužnicom teretilo Veiza Bjelića i Ferida Hodžića zazločine u zatvoru “Štala”, ali je na samom početku suđenja Bjelić priznao krivicu. U martu 2008. godine, nakon što je sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivnje, Bjelića je Sud BiH osudio na šest godina zatvora zbog učešća u silovanju i mučenju zarobljenika u zatvoru “Štala”.

Ovaj svjedok je tokom ispitivanja kazao da je jedan od zarobljenika izvršio samoubistvo u tom zatvoru, nakon čega je njegovo sahranjivanje naredio Bećir Mekanić, za kojeg je rekao da je bio jedan od “glavnih” u Rovašima, a ne optuženi Hodžić, kako je tvrdio u prethodnoj izjavi datoj Tužilaštvu BiH.

“Dok sam davao izjavu, govorio sam istinu, ali mi nije jasno da sam rekao da je Hodžić naredio da se on sahrani”, obrazložio je Hurić.

Tokom ispitivanja ovog svjedoka Hodžić je, uz odobrenje Sudskog vijeća, nakratko napustio sudnicu jer se “nije osjećao dobro”.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 20. maj 2008. godine.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi