Jezik / Language:
 
Share:
23 Juni 2008

Hodžić: Optuženi u bolnici

Zbog bolesti optuženog Ferida Hodžića, suđenje za zločine počinjene na području Vlasenice odgođeno do daljnjeg.
Nastavak suđenja Feridu Hodžiću za zločine počinjene nad Srbima u zatvoru “Štala”, općina Vlasenica, odgođeno je na neodređeno vrijeme jer se optuženi, zbog srčanog udara, od 8. juna 2008. godine nalazi u bolnici u Tuzli.


“Razgovarao sam sa dva doktora i rekli su da se moj branjenik nalazi u ozbiljnom stanju, te da ne znaju kada bi mogao biti sposoban za suđenje”, istakao je Asim Crnalić, advokat optuženog.


Tužilaštvo BiH Hodžića tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, kao komandant Teritorijalne odbrane Vlasenica, učestvovao u zatvaranju, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši.


Hodžićeva Odbrana je istakla da će do 14. jula Sudskom vijeću dostaviti medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdilo da li je optuženi sposoban pratiti nastavak suđenja.


Sud BiH je optužnicu protiv Hodžića potvrdio u januaru 2008. godine, nakon čega se optuženi izjasnio da se ne osjeća krivim. Istom optužnicom Tužilaštvo BiH je za zločine počinjene u zatvoru “Štala” teretilo i Veiza Bjelića, koji je u martu 2008. priznao krivicu, te je osuđen na šest godina zatvora.


Tužilaštvo BiH okončalo je izvođenje dokaza protiv Ferida Hodžića u maju ove godine. U toku je izvođenje dokaza Odbrane.


Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi