Jezik / Language:
 
Share:
hodžić-odgovornost-optuženog
26 Mart 2009
Vijest

Hodžić: Odgovornost optuženog

BIRN BiH
Dodatni svjedok Tužilaštva tvrdi da je “optuženi imao kontrolu nad čuvarima zatvora” u zaseoku Rovaši, gdje su bili zatočenici srpske nacionalnosti.
Bego Uvalić, dodatni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Vlasenici, za optuženog Ferida Hodžića je kazao da je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane, te da su njemu odgovorali čuvari zatvora u kojem su bili smješteni zatočenici srpske nacionalnosti.

“Zatvor je bio u zaseoku Rovaši, općina Vlasenica, gdje je bilo i sjedište Štaba Teritorijalne odbrane. U njemu su bili zatvoreni vojnici srpske nacionalnosti – znam da je jednog Ferid Hodžić uhapsio i doveo tu. Bio je i jedan ranjenik, te Mišo iz susjednog sela, koji je navodno imao pušku i prijetio da će nas pobiti”, kazao je Uvalić.

Tužilaštvo BiH tereti Ferida Hodžića, kao bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Vlasenica, za učestvovanje u zatvaranju, psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši.

Svjedok tvrdi da je “optuženi odredio gdje će biti zatvor”, te je “postavljao čuvare koji su bili s područja Vlasenice, odakle je i Ferid Hodžić”.

Za zatvaranje žena u Rovašima svjedok je kazao da “nije čuo”, te da nema informacija da je zatočenike “neko zlostavljao ili želio to da uradi”. Svjedok se prisjetio da je jedan vojnik htio da uđe s pištoljem kod zatvorenika, ali da je u tome spriječen.

“Od kada je došao Ferid Hodžić, april 1992. godine, sve je bilo pod njegovom kontrolom. Nije bilo nikakvih civilnih vlasti. Znam da je u sklopu Štaba djelovala i civilna zaštita, te sud i porota”, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je tvrdio da “u julu 1992. godine nije bio član Ratnog predsjedništva Vlasenice”, te da se ne može izjasniti da li je njegov potpis na jednoj od odluka tog predsjedništva.

“Nisam siguran da je ovo moj potpis. Član Ratnog predsjedništva Vlasenice postao sam tek 23. decembra 1992. godine, odnosno obaviješten sam o postavljenju u februaru 1993. godine”, kazao je svjedok.

Odbrana je najavila da će vještačiti potpis kako bi se utvrdilo da li je dokument potpisao ovaj svjedok.

Na kraju svjedočenja, tužiteljica Sanja Jukić je kazala da je svjedoku Uvaliću prijećeno, zbog čega je javnost bila isključena s dijela ročišta kako bi se Sudsko vijeće s tim upoznalo.

Na suđenju je iskaz dao i vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je uradio nalaz i mišljenje o sposobnosti svjedoka Samira Musića da dođe na sud i svjedoči.

Kučukalić je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da Musić ima “disocijativni psihotični poremećaj”, da mu je narušeno zdravlje i da ga treba osloboditi svjedočenja.

U Musićevom iskazu koji je pročitan u sudnici navedeno je da je bio čuvar štale u kojoj su bili zatočenici, ali da “nije čuo da su tučeni, niti da je bilo silovanja”.

Ovim, te uvođenjem nekoliko materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem dodatnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april 2009. godine.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi