Jezik / Language:
 
Share:
hadžić-se-žali-na-plaćanje-troškova-postupka
30 August 2016
Vijest

Hadžić se žali na plaćanje troškova postupka

Denis Džidić BIRN BiH Sarajevo

Fikret Hadžić, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, žalio se na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja.

Hadžićev advokat Senad Dupovac kazao je da njegov klijent nema zaposlenje, te da zbog toga treba biti oslobođen obaveze plaćanja troškova suđenja.

“Hadžić ne radi, kao ni njegova supruga, a djeca mu idu u školu… U prvostepenom postupku sam tražio da mu se plaćaju dolasci na suđenje, i tada je Sudsko vijeće prihvatilo tu odluku… Moj branjenik ima 59 godina, ali još uvijek nema dovoljno staža za penziju, a pošto je radnik ‘Hidrogradnje’, već nekoliko godina nema primanja. Živi od toga da nekome cijepa drva ili kada ga kao radnika zaposle”, rekao je Dupovac.

Advokat je napomenuo i da je lično otišao u Kakanj po Hadžića da bi ga doveo na ovo ročište, jer optuženi za to nije imao sredstava.

“Predmet u kojem mu se sudilo i dalje traje. On je lično smanjio troškove priznanjem krivice i zato tražimo da bude oslobođen plaćanja”, kazao je Dupovac.

Hadžić se obratio Žalbenom vijeću i rekao da “nema nikakvih primanja”.

“Stanje u ‘Hidrogradnji’ zna i javnost i Vi, više godina nemam nikakvih primanja”, kazao je optuženi.

Žalbeno vijeće će odluku o troškovima postupka donijeti naknadno.

Početkom jula ove godine Sud BiH je osudio Hadžića na godinu zatvora zbog odlaska na ratište u Siriji. Sud je prihvatio sporazum kojim je Hadžić priznao da je u ljeto 2013. preko aerodroma u Istanbulu otputovao u Siriju, gdje je ratovao.

Hadžiću se, zajedno sa Enesom Mešićem, Mirzom Kapićem, Salkom Imamovićem, Ibrom Delićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem, sudilo za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji. Postupak protiv njih i dalje je u toku.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom