Jezik / Language:
 
Share:
haška-arhiva-uskoro-u-sarajevu-i-srebrenici
5 August 2016
Vijest

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Rada Pejić-Sremac iz Ureda za informisanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kazala je da su pregovori sa Memorijalnim centrom u Potočarima i Gradom Sarajevom u završnoj fazi, te da se očekuje skoro potpisivanje memoranduma.

“Informativni centri MKSJ-a su osmišljeni tako da omoguće zainteresovanim građanima i organizacijama neposredan i siguran pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu koji je sadržan u online bazama podataka”, rekla je Pejić- Sremac.

Kako je navela, osnivanje arhivskih centara u zemljama bivše Jugoslavije preporučeno je u izvještaju Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), zbog jačanja vladavine prava i izgradnje mira u regionu.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su kazali da se trenutno radi na usaglašavanju Memoranduma o razumijevanju, koji bi trebao definisati nadležnosti arhivskog centra.

Stručni savjetnik za planiranje Memorijalnog centra u Potočarima Hasan Nuhanović je rekao da će arhiva biti smještena u “Biblioteci genocida”, te će pristup cjelokupnoj Haškoj arhivi imati svi zainteresovani građani.

“Krajnji cilj projekta je da korisnik, da li je to neko ko radi u Memorijalnom centru ili je posjetilac ili neki novinar, osoba koja se bavi istraživanjem genocida, može sjesti za kompjuter i uz pomoć šifre koju dobije od nas, a koju mi dobijemo od Tribunala, pristupi tribunalovoj bazi podataka”, objašnjava Nuhanović.

Iz Grada Sarajeva BIRN-u BiH nisu mogli ništa reći o pregovorima o osnivanju Informativnog centra, jer je vrijeme godišnjih odmora.

Haški tribunal je osnovan u maju 1993. godine i tokom dosadašnjeg rada je pred ovim sudom optuženo preko 160 osoba za zločine na području bivše Jugoslavije. Tribunal je prvi utvrdio genocid u Srebrenici, kao i druge masovne zločine na području BiH.

Trenutno je u toku samo jedan prvostepeni postupak protiv Ratka Mladića za genocid i druge zločine na području BiH, kao i žalbeni postupak protiv šestorice zvaničnika Herceg–Bosne.

Share:
comments powered by Disqus