Jezik / Language:
 
Share:
gradi-se-novi-smještaj-za-tužilaštvo-bih
26 August 2016
Vijest

Gradi se novi smještaj za Tužilaštvo BiH

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Tužilaštvo BiH bi izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih objekata trebalo riješiti problem smještaja ove institucije. Izgradnja novog objekta je počela, a sredstva su odobrena i za rekonstrukciju zgrade Specijalne policije FBiH.

Vijeće ministara BiH je odobrilo sredstva od oko 3,8 miliona konvertibilnih maraka (KM) za rekonstrukciju objekta Specijalne policije FBiH i izgradnju dodatnog sprata za Tužilaštva BiH.

Za izgradnju nove zgrade Tužilaštva BiH, u blizini sadašnjeg objekta, Delegacija EU u BiH odobrila je oko 1,4 miliona eura.

“Izgradnjom navedenih objekata u potpunosti će biti riješen problem smještaja uposlenika i kapaciteta tužiteljstva, a na taj način, oslobodit će se i prostor za adekvatniji smještaj kapaciteta Suda BiH u sadašnjoj zgradi”, navedeno je u sapoštenju.

Delegacija EU je u okviru IPA projekta odobrila sredstva za pet novih terenskih vozila, kao i specijalne hladnjače i rentgen za analizu ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Tužilaštvo BiH je zahvalilo Vijeću ministara BiH i Delegaciji EU u BiH na podršci i “povjerenju u procesu jačanja kapaciteta koje će pomoći u postizanju boljih rezultata”.

Kao rok za izgradnju novog objekta u kompleksu pravosudnih institucija naveden je avgust 2017. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio “prejudicirati” kada je planiran završetak svih radova i preseljenje državnih tužioca u nove prostorije.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi