Jezik / Language:
 
Share:
gojko-janković-se-žalio-tribunalu-u-haagu
22 Juni 2010
Vijest

Gojko Janković se žalio Tribunalu u Haagu

BIRN BiH
Više od dvije i po godine nakon što je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 34 godine zatvora za zločine u Foči, Gojko Janković se Tribunalu u Haagu žalio na pristrasnost ovog suda, te tražio ponovno suđenje.
Janković je u aprilu 2010. godine podnio zahtjev Vijeću za ustupanje predmeta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), ističući nekoliko zamjerki na svoje suđenje pred Sudom BiH, kao i osudu za zločine protiv čovječnosti.

Žaleći se na pristrasnost državnog Suda i Tužilaštva, mnogobrojne pogrešno utvrđene činjenice, te da je osuđen za optužbe izvan opsega optužnice koja je potvrđena u Haagu, Janković je tražio da se njegov slučaj prebaci u Haag ili da Tribunal odredi Sudu BiH da mu ponovo sudi po prvobitnoj optužnici.

Vijeće za ustupanje predmeta je ovaj prijedlog odbilo, navodeći, između ostalog, da izmjena optužnice koju je izvršilo Tužilaštvo BiH ne predstavlja kršenje propisa i pravo na pošteno suđenje.

“Tribunal nema nadležnost da ispituje uopćene tvrdnje što se tiču postupka protiv optuženog koji je osuđen pod tuđom nadležnošću. Vijeće za ustupanje predmeta stoga odbija da ispituje ove tvrdnje. Osuđeni čiji su slučajevi prebačeni pred domaće pravosuđe trebaju iznijeti svoje žalbe pred nadležnim sudom”, navodi se u odluci Suda.

Ovo vijeće također ističe da, prema Pravilima postupka, tužilac, ali ne i optuženi, može tražiti ponovno prebacivanje slučaja u Haag, što ovdje nije slučaj, te da je ovakav zahtjev potrebno podnijeti prije donošenja presude.

Gojko Janković je u novembru 2007. pravosnažno osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora od 34 godine jer je kao vođa paravojne formacije iz Foče počinio zločine protiv čovječnosti na ovom području.

Presudom je utvrđeno da je Janković od aprila 1992. godine bio na čelu manje paravojne formacije koja je djelovala u sastavu IV bataljona Fočanske taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), te je proglašen krivim za silovanja, mučenja i držanje u seksualnom ropstvu.

Među najtežim zločinima za koje je osuđen jeste silovanje 12-godišnje AB u “Karaman kući” u selu Miljevina kraj Foče, te višestruko silovanje nekoliko maloljetnica u dobi od 15, 16 i 17 godina.

Optužnica protiv Gojka Jankovića prvobitno je podignuta pred MKSJ-om, ali je cijeli slučaj ustupljen Sudu BiH 8. decembra 2005. godine.
Share:
comments powered by Disqus