Jezik / Language:
 
Share:
ekspanzija-u-sedmoj-godini-rada-birn-a-bih
30 Decembar 2011
Analiza

Ekspanzija u sedmoj godini rada BIRN-a BiH

BIRN BiH
Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH su 2011. godine ostvarile zapažene rezultate, nastavljajući medijima, žrtvama i široj javnosti pružati informacije i analize o procesuiranju ratnih zločina, suočavanju s prošlošću u BiH i regionu.

U sedmoj godini rada, BIRN je objavio više od 1.600 tekstova, intervjua i analiza o suđenjima za ratne zločine u BiH, regionu i Haagu, te procesima pomirenja, traganja za nestalim osobama i pravima bivših logoraša i porodica žrtava rata. Tekstovi su objavljivani na jezicima naroda u BiH i na engleskom.

Uzimajući u obzir da je BIRN BiH tokom 2010. objavio oko 1.400 tekstova, u ovoj godini ostvareno je povećanje broja objavljenih tekstova od oko 40 posto.

Slična ekspanzija tokom ove godine zabilježena je i u broju republikacija tekstova i analiza BIRN-a BiH u lokalnim i regionalnim medijima. Naime, mediji u BiH i na Balkanu nastavili su preuzimati tekstove novinara BIRN-a, te je ostvareno preko 8.000 republikacija, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu.

Projekt “Lokalno pravosuđe pod lupom” – u okviru kojeg je BIRN BiH uposlio deset novinara iz različitih bosanskohercegovačkih gradova koji su pratili rad okružnih i kantonalnih sudova te Suda Brčko Distrikta na predmetima ratnih zločina – koji je pokrenut 2010., doživio je veliki uspjeh u toku ove godine.

Na stranici BIRN-a BiH (www.bim.ba) objavljeno je 220 tekstova novinara iz lokalnih sredina, što je povećanje od preko 200 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je objavljeno oko 70 tekstova. 

Posebnu pažnju u toku protekle godine izazvale su analize i istraživačke priče novinara BIRN-a BiH. Veliki interes pokazan je za priče o stradanju civila za vrijeme proteklog rata na području Srebrenice, Višegrada i Rogatice, kao i o djeci žrtvama rata, od kojih se neki danas suočavaju s velikim poteškoćama.

BIRN BiH objavio je preko 40 analiza koje se bave pravima na pravično suđenje, izgradnjom Državnog zatvora, pravima bivših logoraša i žrtava rata na reparacije od države, kao i problemima u implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Tokom godine novinari BIRN-a su pisali i o ratnim zločinima za koje se sumnjiče žene, te o odluci Ujedinjenih nacija (UN) da osnuju rezidualni mehanizam nakon okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Kada su uhapšena dva posljednja haška optuženika koja su godinama bila u bjekstvu, BIRN je uradio više od 50 tekstova o njihovom izručenju Haškom tribunalu, o tome gdje su se skrivali, optužbama koje im se stavljaju na teret, kao i o žrtvama koje čekaju da pravda bude zadovoljena.

Značaj rada za žrtve

Značaj BIRN-a BiH za žrtve rata u prošloj godini pokazuje veliki broj pisama i komentara što smo ih dobili na naše tekstove, od kojih je jedan napisala i Saja Ćorić, bivša zatočenica u logoru Vojno kod Mostara.

“Ponovno čestitke BIRN-u, na vašoj stranici sve možemo naći, posebno ono što interesuje žrtve minulog rata. Vi ste isto tako važni u ovom medijskom bosanskom miljeu kao i ustanove pravde, Tužilaštvo i Sud BiH”, kazala je Ćorić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja logoraša u BiH, rekao je da je za njega BIRN “sinonim izvještavanja sa suđenja za ratne zločine, što je za bivše logoraše neprocjenjivo”.

“Mi logoraši stalno pratimo ta suđenja i svakoga od nas zanima područje na kojem smo bili zatvoreni. Međutim, naravno da nemamo kapacitete koje vi imate i zato nama zaista jako mnogo znači što na jednom mjestu možemo dobiti sve informacije koje nam trebaju, i te informacije su uvijek izuzetno objektivne”, kazao je Tahirović.

Osim izvještaja sa suđenja, u posljednjih 12 mjeseci BIRN BiH je objavio nekoliko intervjua s najznačajnijim akterima u pravosudnom sistemu BiH – Barišom Čolakom, ministrom pravde BiH, Miloradom Novkovićem, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Ivicom Divkovićem, direktorom Centra za istraživanje ratnih zločina u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Tihomirom Lukesom, sudijom Suda BiH, te s tužiocem Tužilaštva BiH Munibom Halilovićem i s glavnim federalnim tužiocem Zdravkom Kneževićem.

Osim ovih, veliku pažnju su izazvali i intervjui sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem MKSJ-a, Faustom Pocarom, bivšim predsjednikom MKSJ-a, registrarom MKSJ-a Johnom Hockingom, a posebno intervju s Milanom Lukićem, nekadašnjim vođom paravojne grupe “Beli orlovi” ili “Osvetnici” koji trenutno čeka kraj suđenja pred Haškim tribunalom.

Veliku prisutnost BIRN-a BiH u medijskom prostoru, sasvim sigurno, omogućili su i radijski i TV projekti čiji su kvalitet prepoznali mediji, slušatelji i gledatelji.

Tokom 2011. godine, Radio Justice je objavio preko 250 dnevnih izvještaja i 40 sedmičnih emisija. Uz to, u sklopu projekta “Lokalno pravosuđe pod lupom” objavljeno je deset mjesečnih emisija u kojima su obrađene teme iz okružnih i kantonalnih sudova te Suda Brčko Distrikta.

Svi izvještaji i emisije BIRN-a BiH poslati su na adrese preko 150 radio stanica širom BiH, a reakcije tokom cijele godine su bile pozitivne.

“Hvala Bogu na novinarima BIRN-a BiH, jer ne znam kako bismo mi, lokalni mediji, ali i ostali, na jednom mjestu imali sva izvješća sa suđenja i druge zanimljive priče o ratnim zločinima ili stanju u pravosuđu! Nadam se da ćete još dugo trajati i novinarski korektno ispratiti i posljednji slučaj suđenja za ratni zločin. Puno uspjeha u radu želim”, kazala je Dragana Sivonjić, glavna urednica Radija Vitez.

U drugoj godini produkcije TV Justice, ovu mjesečnu emisiju prenijelo je 17 kanala u BiH, s premijernim prikazivanjem na Javnom servisu BiH – BHT-u. Dva televizijska kanala su prenosila emisiju TV Justice i na satelitu – TV Hayat i TV Slobomir.

Mehmed Agović, generalni direktor BHRT-a, istaknuo je kako BIRN BiH ima ulogu obrade suđenja ratnih zločina u cilju osiguranja profesionalnog i objektivnog izvještavanja o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH i to bez prejudiciranja.

“Smatram da ekipa BIRN-ovih novinara koji rade emisiju TV Justice zapravo pomaže društvu i pravosuđu da se utvrde ratni zločini, ili da se bar javnost korektno obavijesti o onome što se dešava na sudovima u BiH. Zato smatram da je ovakva televizijska emisija neophodna u našem medijskom prostoru”, tvrdi Agović.

Od oktobra 2011. godine TV Justice se emitira i na Radio-televiziji BosTel iz Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja se preko kablovskih operatera vidi u cijeloj Americi.

Publikacije i aktivnosti

U julu 2011. godine BIRN BiH je izdao i publikaciju Historija u sjeni senzacije II, u kojoj je analizirano kako su štampani mediji i novinske agencije u BiH, regionu i svijetu pratili prvu godinu suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom. Publikacija je izdata s ciljem da se predstavi koliko i na koji način mediji pišu o suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske.

U saradnji s Haškim tribunalom, Vladom Švedske, putem organizacije Civil Rights Defenders, te Vlade Švicarske, koje su osigurale finansijska sredstva, kao i OSCE-a, BIRN BiH je tokom 2011. godine za više od 20 novinara iz bh. redakcija organizirao dva studijska putovanja u MKSJ.

Posjetama Haškom tribunalu u organizaciji BIRN-a BiH nastoji se osigurati da se novinari iz BiH upoznaju s radom i procedurama ove institucije, što će doprinijeti njihovom objektivnijem izvještavanju.

BIRN BiH je tokom ove godine nastavio blisku saradnju s Asocijacijom izvještača sa Suda BiH, kantonalnih i okružnih sudova u Bosni i Hercegovini (AIS). U Mostaru, Bihaću, Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu u toku protekle godine organizirani su sastanci predstavnika entitetskih pravosudnih institucija i novinara na kojima je bilo razgovarano o načinima poboljšanja saradnje sudova i tužilaštava s medijima.

Krajem novembra ove godine na Vlašiću je održan i godišnji sastanak AIS-a, na kojem su rezimirane aktivnosti i ostvareni rezultati tokom 2011. te napravljen radni plan za narednu godinu.

AIS i BIRN BiH ostvarili su i saradnju sa Udruženjem tužilaca u Federaciji BiH, s ciljem uspostavljanja veće transparentnosti pravosudnih institucija, ali i odgovornosti medija kada je u pitanju izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Tokom godine, povećan je i broj ulazaka u arhivu BIRN – Justice Reporta. Bilo je preko 200.000 ulazaka u arhivu i to iz različitih zemalja u svijetu. Zabilježeno je oko 50 posto posjeta iz BiH, zatim slijede Sjedinjene Američke Države (SAD), Srbija, Hrvatska, Holandija, Njemačka i skandinavske zemlje.

Uposlenici BIRN-a BiH održali su i preko 50 predavanja za predstavnike pravosudnih institucija i medija u BiH i regionu na temu transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija, te za grupe studenata međunarodnih i domaćih univerziteta.

BIRN BiH je u ovoj godini nastavio saradnju s donatorima – Norveškom, Švicarskom, USAID-om, National Endowment for Democracy (NED), OSCE-om, Fondacijom Konrad Adenauer, Ambasadom Velike Britanije u BiH, švedskom SIDA-om, putem organizacije Civil Rights Defenders.

Share:
comments powered by Disqus