Jezik / Language:
 
Share:
dvije-svjedokinje-tvrde-da-ih-je-janković-silovao
3 August 2006
Vijest

Dvije svjedokinje tvrde da ih je Janković silovao

BIRN BiH
Dvije svjedokinje govorile su o svom zatočeništvu u Foči 1992. i 1993. godine gdje su bile prinuđene na seksualne odnose sa srpskim vojnicima, kao i optuženim Gojkom Jankovićem.
Dvije zaštićene svjedokinje u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH protiv Gojka Jankovića za zločine počinjene u Foči rekle su ih je tokom zatočeništva silovao optuženi.

Zaštićena svjedokinja 191 rekla je Sudskom vijeću u četvrtak da je bila zarobljena u kući Gojka Jankovića od jula 1992. godine do januara 1993. godine gdje je bila prinuđena na seksualne odnose sa optuženim i drugim vojnicima.

Svjedokinja 191 je 04. jula 1992. godine odvedena zajedno sa 180 Bošnjaka u Osnovnu školu u Kalinoviku odakle su je kasnije Dragan Kunarac, haški osuđenik,i drugi vojnik po imenu Gaga odveli zajedno sa još sedam djevojaka u kuću u Aladži.

Tu je po prvi put vidjela optuženog Gojka Jankovića. «Tada je izgledao mnogo mlađi nego sada, imao je crnu kosu i bradu», rekla je svjedokinja 191.

U svom svjedočenju dalje navodi da su je zajedno sa svjedokinjom 186 isvjedokinjom J.G. odveli u kuću Gojka Jankovića.

«Već prve noći sve smo bile silovane», rekla je uplakana svjedokinja 191 i dodala da ju je u toj kući Janković silovao jednom dok je Kunarac to učinio više od 20 puta.

«Postala sam prazna i povrijeđena osoba», ispričala je ona dodavši kako su je u toku boravka u ovoj kući zvali Gordana jer su sve zatočene djevojke dobile druga imena.

Optuženi Gojko Janković je vidno iznerviran optužio svjedokinju 191 da laže nakon čega je želio napustiti sudnicu.

U svojstvu svjedoka Tužilaštva svoj iskaz pred Sudom BiH dala je i zaštićena svjedokinja 95 koja je bila zatočena u Srednjoškolskom centru u Foči, sportskoj dvorani Partizan i Buk Bijeloj.

Svjedokinja 95 je u zatočeništvu bila od 03. jula do 12. augusta i u tom periodu silovana je ukupno 150 puta.

Optuženog svjedokinja 95 je vidjela prvi put na Buk Bijeloj, a potom usportskoj dvorani Partizan gdje ju je, prema njenim riječima, i silovao.

U svom iskazu svjedokinja 95, vidno uznemirena, je rekla da ju je optuženisilovao ukupno tri puta početkom augusta 1992. godine.

«Za mene su seksualni odnosi trajali kao vječnost», kazala je svjedokinja, dodavši da «danas više ne mogu imati djecu, stalno plačem i sanjam snove o logorima».

Advokat optuženog Gojka Jankovića je zatražio svjedočenje sudskog vještaka jer svjedokinja 95 u svom iskazu datom Haškom tribunalu 1996. godine nije navela da ju je optuženi silovao u više navrata i u toku svjedočenja nije se mogla prisjetiti nekih događaja koje je prethodno navela. Marija Kaučić-Komšić, stalni sudski vještak, potvrdila je navode Tužilaštva, da je svjedokinja 95 uračunljiva i sposobna za svjedočenje.

Saslušana je i svjedokinja 74 koja je bila žrtva silovanja u Buk Bijeloj. Sudskom vijeću je potvrdila da ju je silovao mlađi muškarac, ali se njegovog imena nije mogla sjetiti.

Tamo je također jednom prilikom vidjela Gojka Jankovića. Kasnije je sa ostalim ženama odvedena u Srednjoškolski centar u Foči, a poslije u sportskudvoranu Partizan.

Na zahtjev Tužilaštva svim svjedokinjama koje su dale izjave u četvrtak produžene su zaštitne mjere na 15 godina.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 04. august.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi