Jezik / Language:
 
Share:
duraković-i-fazlić-predaja-novca-za-zaposlenje
29 August 2016
Vijest

Duraković i Fazlić: Predaja novca za zaposlenje

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da je vidjela Seada Fazlića kako prima novac, nakon čega je saznala da su te pare za “završavanje posla”.


Svjedokinja Hasibe Zulić je ispričala kako je optuženog Seada Fazlića, kojeg poznaje odranije, vidjela u porodičnoj kući Mirsada Jašaragića.

“Nisam čula njihov razgovor. Fazlić je kasnije rekao: ‘Sve je riješeno.’ Pitala sam šta je bilo, oni su mi rekli da završava posao”, kazala je Zulić.

Svjedokinja je dodala da je vidjela kada je Jašaragić predao novac Fazliću, te da joj je rečeno da je to za zaposlenje Jašaragićevog sina Imrana.

“Poslije su mi rekli da je ranije dat iznos od 2.500 konvertibilnih maraka”, izjavila je ona.

U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je pojasnila da je Jašaragić izvadio novac iz džepa i dao ga Fazliću.

Tužilaštvo BiH tereti Seada Durakovića, visokopozicioniranog oficira u Oružanim snagama BiH, da je od jula 2011. do kraja septembra 2014. godine u kontinuitetu obećavao, u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu, protuzakonito posredovanje i da će omogućiti licima da se zaposle u Oružanim snagama BiH. Sead Fazlić je optužen da je pomagao Durakoviću u izvršenju djela.

Tužilaštvo je također u spis uložilo set materijalnih dokaza, među kojima su bile kopije javnih oglasa za prijem vojnika u Oružane snage, te interni konkurs za popunu informacijskih mjesta u Oružanim snagama. U spis su uloženi prigovori na konkurs određenih kandidata i bodovne preliminarne liste.

Suđenje će se nastaviti 5. septembra, kada će Odbrana prvooptuženog Durakovića saslušati prva dva svjedoka.

Povezani naslovi

22 August 2016
Vijest

Naknada za obećani posao 5.000 KM

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi