Jezik / Language:
 
Share:
direktor-granične-policije-svjedočio-protiv-istražioca-smajlovića
8 Mart 2016
Vijest

Direktor Granične policije svjedočio protiv Smajlovića

Amer Jahić BIRN BiH Sarajevo
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić govorio je o nejasnoćama koje su se pojavile tokom istrage protiv kriminalne grupe Mate Šimića, prilikom koje je sarađivao s optuženim Mujom Smajlovićem.
Galić je rekao da je prije imenovanja u Graničnu policiju obavljao poslove komesara policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona, te da je u tom periodu s Smajlovićem, koji je bio istražilac u Tužilaštvu BiH, sarađivao u istrazi protiv Šimića.

Prema riječima Galića, Smajlović je Roberta Iličića predstavio kao ključnu osobu koja pomaže Tužilaštvu BiH. Prema pisanju medija, Iličića je u odsustvu 2009. sud u Splitu osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Svjedok Galić se prisjetio kako je Iličić jedne prilike rekao da su mu šefovi tužioci Državnog tužilaštva Božo Mihajlović i Dubravko Čampara.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. bez znanja tužioca ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20.000 maraka i poklone.

Galić je dodao da se Smajlović ponašao profesionalno i da mu je nadređeni bio tužilac Dubravko Čampara.

“Samo se nije uklapao Robert Iličić”, rekao je Galić, te dodao kako je mislio da se radi o doušniku.

Tokom istrage protiv Šimića, Galić je kazao da su se “pojavile nejasnoće oko Iličića”. Kao primjer, on je naveo da je Iličić došao do iskaza jednog svjedoka koji je prethodno tražio da izbjegne sastanak sa Smajlovićem, uz obrazloženje da će “to znati Iličić”.

Galić, koji je u međuvremenu imenovan za direktora Granične policije, ispričao je da je razgovarao sa tužiocem Čamparom o Iličiću. Naveo je kako mu je Čampara rekao da Iličić uopšte nije registrovani informator.

“To je laž. To je njegova i Mujina priča”, prisjetio se svjedok Čamparinih riječi.

Javnost je isključena prije nego je Odbrana optuženog Smajlovića postavljala pitanja. Sudija Izo Tankić je ovakvu odluku donio na osnovu zahtjeva branioca Vlade Adamovića.

Pravosnažnom presudom Suda BiH iz 2014. godine Mato Šimić je osuđen na 13, a njegov brat Blago na osam godina zatvora zbog trgovine drogom i nelegalnog posjedovanja oružja.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom