Jezik / Language:
 
Share:
brojanje-civila-u-potočarima
27 Oktobar 2015
Vijest

Brojanje civila u Potočarima

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je u julu 1995. godine “Josipović dao zadatak da ode u Potočare da broji civile i posmatra situaciju”.

“Dobio sam od Josipovića zadatak da odem u Potočare, da evidentiram koliko će civila otići (…) Već smo imali informaciju da se civili skupljaju oko baze u Potočarima”, rekao je Milisav Ilić, koji je u to vrijeme bio v.d. šefa Odsjeka za suzbijanje kriminaliteta u Policijskoj stanici u Bratuncu.

Prema njegovim riječima, evakuacija je išla bez velikih turbulencija.

“Dolaze vozila, okreću se u rikverc. UNPROFOR otvori kapiju, žene i djeca trče u autobuse. Stojim i brojim koliko uđe u autobus”, izjavio je svjedok.

On je naveo da je na čelu prvog konvoja bilo vozilo UNPROFOR-a, a da u Potočarima nije primijetio policijsko vozilo u pratnji, kao ni radnike policije iz Bratunca.

Ilić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti (CJB), a Pantić komandir prve čete posebnih jedinica.

Svjedok Ilić je istaknuo da je u autobuse u Potočarima ušlo dosta starijih muškaraca, ali da nije vidio mlađe.

“Vidio sam Aziza Mujića i Bajazita Delića. Oni su bili u grupi odvojenih muškaraca. Oni su bili u toj ‘bijeloj kući’”, kazao je svjedok.

On je rekao da ne zna koliko je bilo autobusa sa odvojenim muškarcima.

Prema njegovim riječima, poslijepodne se vratio u Bratunac, ali nije siguran da li je Josipoviću ili dežurnom u policiji prenio informacije iz Potočara.

Na pitanje Odbrane da li je od Josipovića primao naređenja koja su suprotna zakonu, Ilić je odgovorio da nije nikada.

Svjedok je kazao da je čuo da je bilo zarobljenih Bošnjaka u školi u Bratuncu, ali da nije siguran ko ih je obezbjeđivao, jer nije bio tamo.

Ilić je u izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH 2013. godine naveo da su obezbjeđenje u školi vršili policajci SJB-a u Bratuncu. Na današnjem ročištu je rekao kako “ne zna zašto nije rekao da je čuo da su i vojna policija i vojska obezbjeđivale”.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar.

Povezani naslovi

17 Novembar 2014
Vijest

Josipović i Tešić negirali krivicu

16 April 2015
Vijest

Genocidna namjera iz 1996.

Share:
comments powered by Disqus