Jezik / Language:
 
Share:
15 Maj 2009

Branimir Glavaš pušten iz pritvora

Odlukom Suda BiH Branimir Glavaš pušten je iz pritvora, ali je nastavljen ekstradicioni postupak po kojem bi mogao biti isporučen Republici Hrvatskoj.
Nakon razmatranja žalbe branioca Branimira Glavaša, Sud BiH donio je odluku kojom je pušten iz pritvora. Odluka je donesena prije isteka zakonskog roka od 48 sati, koliko je Krivično vanraspravno vijeće Suda BiH imalo vremena da odluči.

"Utvrđeno je da je Glavaš državljanin BiH, da ima prijavu prebivališta u Ljubuškom, te da njegovo puštanje na slobodu neće utjecati na daljnji nastavak ekstradicionog pritvora", kazala je Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH u izjavi za BIRN- Justice Report.

Glavaš, koji je nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora u Republici Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih tokom 1991. godine u Osijeku, uhapšen je 13. maja u blizini Kupresa (BiH), a na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala susjedna država.

Potjernica je raspisana jer se Glavaš nije pojavio pred Županijskim sudom u Zagrebu na ročištu za izricanje presude. Hrvatska sada traži od vlasti u BiH njegovo izručenje.

Pritvor, koji može trajati do 40 dana, Glavašu je određen 14. maja u Sarajevu, a njegov branilac Nikica Gržić je neposredno nakon toga uložio žalbu.

Sud BiH je odredio Glavašu pritvor zaključivši da je on “očigledno zatražio bosanskohercegovačko državljanstvo s namjerom izbjegavanja procesuiranja i eventualnih posljedica osude za krivično djelo ratnog zločina”.

Glavaš ima državljanstvo BiH od 22. oktobra 2008. godine.

Branilac Nikica Gržić je izjavio da se obrazloženje ove sudske odluke “svodi na političke, a ne pravne ocjene”.

“Nije sporno da je Glavaš državljanin BiH. Ekstradicioni postupak je isključiv kada su u pitanju stranci. Moj branjenik je stoga nezakonito zatvoren”, izjavio je Gržić medijima.

BiH i Hrvatska nemaju potpisane sporazume o izručenju osoba koje posjeduju državljanstva i jedne i druge zemlje.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom