Jezik / Language:
 
Share:
božić-i-ostali-vojni-policajci-kao-svjedoci
27 Februar 2008
Vijest

Božić i ostali: Vojni policajci kao svjedoci

BIRN BiH
Četiri svjedoka Odbrane govorila o dešavanjima nakon pada Srebrenice, te o ulozi Vojne policije Bratunačke brigade
Nenad Đokić, zajednički svjedok Odbranâ na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da su pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade obezbjeđivali školu i obližnju ulicu u Bratuncu gdje su bili zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice.

“Oko škole je bilo puno vojske, ali i tih ljudi koji su dovezeni u autobusima i kamionima. Od pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade vidio sam Zdravka Božića, Milovana Mitrovića i još njih dosta, ali se ne mogu sjetiti imena”, kazao je Đokić tokom direktnog ispitivanja.

Uz Zdravka Božića, Državno tužilaštvo tereti Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su kao pripadnici Vojne policije obezbjeđivali autobuse u kojima su muškarci iz Srebrenice prevezeni u Bratunac, gdje su zatvoreni u školu, i potom mučeni, maltretirani, a neki od njih i ubijeni.

Đokić, nekadašnji pripadnik Vojne policije koji je i sam bio u obezbjeđenju škole u Bratuncu, tvrdi da je vidio kako jedan zatvorenik skače sa prozora prvog sprata škole te kako ga vraćaju natrag u školu. Nakon toga je, kako je rekao, čuo pucanje protivavionskog mitraljeza.

Đokić je tokom svjedočenja kazao da je, zajedno sa ostalim pripadnicima Vojne policije, bio i u Potočarima dok su žene i djeca razdvajani od muškaraca.

Miladin Gavrić, drugi svjedok Odbranâ, u vrijeme pada Srebrenice radio je kao granični policajac na prijelazu na rijeci Drini, gdje je i Vojna policija Bratunačke brigade imala punkt.

“Poznavao sam optužene jer su često bili na prijelazu gdje sam radio. Nakon pada Srebrenice nisam ih vidio na tom mostu, ali sam Zorana Živanovića vidio kod pekare koja se nalazi u ulici u blizini škole u Bratuncu”, kazao je Gavrić, dodavši da mu je tad Živanović rekao da “obezbjeđuje ljude koji su bili u teretnim vozilima”.

Miroslav Obačkić je kao svjedok Odbranâ kazao da pripadnici Vojne policije nisu imali posebna zaduženja u vrijeme akcije u Srebrenici koja je počela “nekada” u julu 1995. godine. On je u to vrijeme bio na kućnom liječenju zbog povrede noge u koju je ranije bio ranjen. Sudu je predočio i medicinsku dokumentaciju o liječenju.

Za razliku od ostalih svjedoka, bivših pripadnika Vojne policije, Obačkić je rekao da su svi bili upoznati sa “instrukcijom o postupanju sa ratnim zarobljenicima”.

Odbrane su ispitale i Milu Janića, koji je već svjedočio na ovom suđenju, ali kao svjedok Tužilaštva BiH.
Janić je kazao da je bio u mjestu Ročević, općina Zvornik, zajedno sa Mladenom Blagojevićem “i još nekim kolegama iz Vojne policije”.

Prema optužnici, Bošnjaci su iz Bratunca prevezeni u školu u Ročević, kod Zvornika.

“Ne znam ko je Mladenu Blagojeviću dao novčanicu od sto maraka da svratimo na piće. Otišli smo na večeru u Drinjačku, koja se nalazi na putu iz Ročevića prema Bratuncu”, kazao je Janić, naglasivši da “ne zna zašto je Blagojević dobio novac”.

Nastavak suđenja je odgođen na neodređeno vrijeme jer se ne zna kada će Sud uspjeti stupiti u kontakt sa svjedocima, haškim optuženicima i osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne, a koje Odbrane žele ispitati.

Odbrane žele saslušati Radislava Krstića (osuđenog na 35 godina), Vidoja Blagojevića (15 godina), te Dragu Nikolića, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.
Share:
comments powered by Disqus