Jezik / Language:
 
Share:
božić-i-ostali-uobičajena-pucnjava-u-bratuncu
18 Januar 2008
Vijest

Božić i ostali: Uobičajena pucnjava u Bratuncu

BIRN BiH
Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Bratunac kaže da je o strijeljanju Srebreničana u Bratuncu u julu 1995. godine čuo u vrijeme pojedinih suđenja u Haagu
Miodrag Josipović, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Bratunac, kao svjedok Odbranâ četvorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tvrdi da “nije vidio, niti je saznao od bilo koga”, da je oko bratunačke osnovne škole bilo leševa u julu 1995. godine.

“Za ubijanje zarobljenih i leševe oko Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’ u Bratuncu čuo sam tek tokom prenosa svjedočenja iz Haškog tribunala”, kazao je Josipović.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, bivše pripadnike Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, da su u julu 1995. godine “prisustvovali osiguranju autobusa kojima su Srebreničani bili prevezeni u Bratunac i potom zatvoreni u osnovnoj školi i na stadionu”, gdje su maltretirani, mučeni i ubijani.

Josipović je tokom svjedočenja kazao i da je “bio 15-20 minuta u Potočarima, 11. ili 12. jula 1995. godine”, te da je vidio kada Ratko Mladić, haški optuženik, “rastjeruje jedinice policije koje su došle sa psima kako ne bi plašili okupljene ljude”. Tvrdi i da u periodu dok je bio u Potočarima “nije bilo razdvajanja muškaraca i žena”.

Po povratku u Bratunac, Josipović je vidio autobuse sa zarobljenicima i čuo pucnjavu koja “nije bila rafalna”, nego “uobičajena, kakva se čula i prethodnih dana”. Rekao je i da nije čuo “ni pucanje iz browinga”, niti ga je vidio ispred škole.

Državno tužilaštvo tvrdi da je Mladen Blagojević pucao iz browinga sa pincgauera na zarobljenike koji su bili u školi.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Kwai Hong Ip je predočio izjavu koju je isti svjedok dao Haškom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine u Srebrenici.

Odbrana je prigovorila zahtjevu tužioca da izjavu iz Haaga koristi pri ispitivanju, a Sudsko vijeće je prihvatilo prigovore i zabranilo Tužilaštvu da koristi taj iskaz.


Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar 2008. godine.
Share:
comments powered by Disqus