Jezik / Language:
 
Share:
božić-i-ostali-potvrđena-prvostepena-presuda
8 Februar 2010

Božić i ostali: Potvrđena prvostepena presuda

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladen Blagojević osuđen na sedam godina zatvora, a Zdravko Božić, Zoran Živanović i Željko Zarić oslobođeni optužbe za ratne zločine počinjene na području Srebrenice.
Blagojević je, prema prvostepenoj presudi, proglašen krivim jer je u julu 1995. godine pucao iz browinga na Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu, gdje su bili zatvoreni muškarci iz Srebrenice i okolnih mjesta.

“Vijeće je ocijenilo da je Blagojević pucao na prozore škole, gdje je stajalo jedno pritvoreno lice. U optužnici nije navedeno da je nastupio smrtni ishod, pa smo to djelo okarakterisali kao ‘druga nečovječna djela u namjeri nanošenja tjelesnih ozljeda’”, obrazloženo je u prvostepenoj presudi izrečenoj u novembru 2008. godine.

Ovu presudu je potvrdilo i Apelaciono vijeće, odbivši žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane Mladena Blagojevića kao neosnovane.

Tužilaštvo BiH se žalilo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kazni. Tužilaštvo je na ročištu 5. oktobra prošle godine zatražilo da se ukine prvostepena presuda i odredi ponovno suđenje.

Blagojevićeva Odbrana je također uložila žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povreda krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo BiH je Božića, Blagojevića, Živanovića i Zarića teretilo da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonima, ubistvima i osiguranju objekata u kojima su bili zatvoreni Bošnjaci iz Srebrenice nakon pada ove UN-ove zaštićene zone.

Optužnicom su se teretili za udruženi zločinački poduhvat i zločin protiv čovječnosti.

“Apelaciono vijeće je utvrdilo da je Sudsko vijeće pravilno ocijenilo izvedene dokaze te utvrdilo krivičnu odgovornost optuženog Blagojevića za počinjenje inkriminacije drugih nečovječnih djela, te ga osudilo na sedam godina zatvora. Ispravno je prvostepeno vijeće utvrdilo da Tužilaštvo BiH kroz prezentirane dokaze nije uspjelo van razumne sumnje dokazati krivičnu odgovornost Božića, Živanovića i Zarića”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Apelaciono vijeće, kako stoji u saopćenju, smatra da je nesporno da su se zločini desili, ali da bi optuženi snosili odgovornost za počinjenje tih djela, “Tužilaštvo je to moralo dokazati izvan svake razumne sumnje, što konkretno nije učinilo”.
Share:
comments powered by Disqus