Jezik / Language:
 
Share:
božić-i-ostali-optuženi-nisu-željeli-doći-na-suđenje
12 Septembar 2007
Vijest

Božić i ostali: Optuženi nisu željeli doći na suđenje

BIRN BiH
Zbog štrajka glađu nije održano ročište na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Bratuncu 1995. godine.
Suđenje Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca i Srebrenice, odgođeno je zbog njihovog odbijanja da dođu na ročište.

Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je kako su sudije dobile službenu zabilješku od Sudske policije prema kojoj “optuženi ne žele pristupiti suđenju jer štrajkuju glađu”.

Prema navodima optužnice, Božić, Blagojević, Zarić i Živanović se terete, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, za sudjelovanje u “zatvaranju i nečovječnom postupanju, ubijanju i prisilnom premještanju civila Bošnjaka nakon pada zaštićene enklave Srebrenica u jula 1995. godine”.

Sva četvorica pridružila su se štrajku u pritvorskoj jedinici Kula (Istočno Sarajevo) koji je počeo 10. septembra. Prema službenom saopćenju Suda BiH, razlog štrajka je “primjena Krivičnog zakona BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije, koji je važio u vrijeme počinjenja djela” i čija je kaznena politika blaža.

Tužilaštvo BiH se protivilo odgađanju ročišta navodeći da su optuženi uredno pozvani, te da su dobrovoljno odbili pojaviti se na suđenju.

Odbrana četvorice optuženih se usprotivila održavanju pretresa pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona, po kojem je “obavezno prisustvo optuženih na ročištu”.

Odbrana je također istakla da se iz službene zabilješke Sudske policije “ne može zaključiti da li su optuženi odbili privođenje, već samo da nisu željeli da dođu”.

Nakon kraće pauze, Sudsko vijeće je odlučilo da se ročište koje je unaprijed zakazano za 19. septembar održi “bez obzira da li će optuženi pristati da dođu”.
Share:
comments powered by Disqus