Jezik / Language:
 
Share:
božić-i-ostali-na-čelu-konvoja
15 Februar 2008
Vijest

Božić i ostali: Na čelu konvoja

BIRN BiH
Zajednički svjedok Odbranâ tvrdi da je bio na čelu kolone autobusa i kamiona kojima su Srebreničani iz škole u Bratuncu prebačeni u Zvornik, te da “nije vidio” nikoga od drugih kolega
Mile Petrović, zamjenik komandira Vojne policije Bratunačke brigade, kao zajednički svjedok Odbranâ na suđenju četvorici bivših pripadnika te jedinice, kazao je da je bio “na čelu kolone” autobusa i kamiona u kojima su bili zarobljeni Srebreničani kada su prevoženi iz škole u Bratuncu ka Zvorniku.

“Pred školom u Zvorniku počelo je iskrcavanje ljudi, koji su, prolazeći kroz špalir vojske, trčeći ulazili u fiskulturnu salu. Nije bilo nikakvih incidenata”, kazao je Petrović, dodavši da “nikoga nije vidio iz Vojne policije, niti iz brigade”.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nakon “obezbjeđenja” pratnje za prijevoz pritvorenika Bošnjaka iz Bratunca, “vršili kontrolu” nad školskom salom i igralištem gdje se nalazilo između 1.000 i 2.500 nenaoružanih civila.

Sva četvorica optuženih, prema navodima Tužilaštva, učestvovali su u maltretiranju, premlaćivanju, okrutnom postupanju i “radnjama koje izazivaju strah" kod zatvorenih Bošnjacima u školi “Grbavica” u Orahovcu, općina Bratunac.

Petrović tvrdi da se ispred škole u Zvorniku zadržao oko pola sata te se potom, “u transporteru UNPROFOR-a”, zajedno sa još jednim kolegom iz Vojne policije kojem se “ne sjeća prezimena”, vratio u brigadu u Bratunac.

“Jedan čovjek sa brkovima nam je prije povratka kazao da bismo trebali ostati na obezbjeđenju ljudi u školi, ali mu je Mirko Janković odgovorio da imamo drugo naređenje i da se trebamo vratiti u Bratunac”, kazao je Petrović, pojasnivši da je naredbu za pratnju konvoja “dobio od Momira Nikolića”.

Janković je bivši komandir Vojne policije Bratunačke brigade i kao svjedok Odbranâ u ovom predmetu saslušan je 29. januara ove godine. Momira Nikolića, bivšeg načelnika za obavještajne poslove i bezbjednost Bratunačke brigade, Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina.

U vrijeme pada Srebrenice, 11. jula 1995. godine, Petrović je, kako je kazao, bio u komandi brigade zajedno sa jednim pripadnikom UNPROFOR-a, prema kojem se “odnosio kao prema kolegi”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da taj “pripadnik UNPROFOR-a o kojem se brinuo nije imao naoružanja”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar 2008. godine, kada će biti saslušana tri svjedoka Odbrane.
Share:
comments powered by Disqus