Jezik / Language:
 
Share:
bjelić-i-hodžić-hapšenje-civila
18 April 2008
Vijest

Bjelić i Hodžić: Hapšenje civila

BIRN BiH

Pet svjedoka Tužilaštva govorilo o zarobljavanju civila na području Cerske 1992. godine.

Murat Šiljković, svjedok Tužilaštva na suđenju Feridu Hodžiću, kazao je kako je optuženi od maja do juna 1992. godine u Cerskoj “potpomagao formiranje linija” te da je bio na dužnosti komandanta.

Državno tužilaštvo smatra da je Ferid Hodžić bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) općine Vlasenica od maja 1992. do 26. januara 1993. godine. U tom svojstvu je naredio da se civili srpske nacionalnosti i ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), nezakonito liše slobode i zatvore u objekat “Štala” u selu Rovaši, općina Vlasenica, koji je pretvoren u zatvor.

“Čuo sam da je u Rovašima postojala “Štala”, u kojoj je bilo četiri-pet zarobljenika srpske nacionalnosti, te da je čuvar zatvora bio Veiz Bjelić”, izjavio je svjedok Murat Šiljković.

Državno tužilaštvo je u novembru prošle godine zajedno optužilo Hodžića i Bjelića,koji je bio čuvar zatvora, ali je on priznao krivicu krajem marta, nakon čegaje osuđen na šest godina zatvora.

Tužilaštvo je saslušalo i Ejuba Hadžića, koji je ispričao kako je u njegovom naselju Nova Kasaba, općini Vlasenica, Teritorijalna odbrana uhapsila šesnaestogodišnjeg Dragana Ilića, koji je potom prebačen u Cersku, pa u Srebrenicu.

“Pitao sam komandanta Esada Dedića šta žele od njega, na što mi je odgovorio da je Ilić uhvaćen u kući Alije Suljića i da je kod sebe imao pušku, dvije bombe i metke. Da nije bio naoružan, niko ga ne bi uhapsio”, rekao je Hadžić, dodavši kako je kasnije saznao da je Dragan Ilić ubijen.

Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić, ovaj je svjedok zanijekao da je ikada čuo za optuženog Hodžića.

Treći svjedok na ovom ročištu, Rajko Sekulić, rekao je da je njegov brat Branko nestao 30. juna 1992. godine, “tokom sukoba između teritorijalnih odbrana muslimanskih i srpskih snaga”.

“Rado ‘Mišo’ Pejić mi je u Zvorniku rekao da je bio zarobljen sa mojim bratom, te da su skupa bili u Cerskoj, potom i Srebrenici, gdje je, prema njegovim riječima, moj brat ubijen. Od Anđe Pejić, koja je također bila zarobljena, saznao sam da mi je brata ubio Alaga Bećirević”, kazao je Sekulić.

Tokom unakrsnog ispitivanja branioca Sulejmana Imamovića, Sekulić je rekao kako mu niko ništa nije kazao o Feridu Hodžiću, već samo za Alagu Bajramovića, te da ne želi nikoga drugog teretiti.

Svjedok Vidoslav Đokić je ispričao kako je njegov sin Jakov zarobljen 17. maja u Konjević Polju, u vrijeme kada je već trebao okončati služenje u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

“Supruga je saznala da je sin nakon zarobljavanja iz Cerske prebačen u Srebrenicu. Još ne znam gdje su mu kosti i tražim odštetu”, rekao je Đokić.

Tužilaštvo je saslušalo i Rajka Ćestića, koji je ispričao kako je njegov rođak Dušan Ćestić zarobljen nakon što je, “noseći hranu borcima na linije iznad sela Korijen, općina Šekovići, otišao na suprotnu stranu”.

“Čuo sam kako su drugi ljudi pričali da je Dušan zapomagao s druge strane”, izjavio je Rajko Ćestić, ustvrdivši da izvjesni Rado Pejić zvani Mišo, koji je također bio u zatočeništvu, zna sve detalje.

Nastavak suđenja Feridu Hodžiću je 21. aprila 2008. godine.

Share:
comments powered by Disqus