Jezik / Language:
 
Share:
bez-dodira-sa-zarobljenicima
29 Januar 2014
Vijest

Bez dodira sa zarobljenicima

Boris Sekulić BIRN BiH Bijeljina

Svjedok Odbrane Rado Stevanović izjavio je na suđenju za zločine počinjene u Ugljeviku da optuženi Oliver Rodić ni jednog momenta nije bio u dodiru sa zarobljenicima koji su na Majevici bili raspoređeni po radnom zadatku.

Stevanović je kazao da je kao pripadnik Prve bijeljinske lake pješadijske jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) lakše ranjen krajem septembra 1992. godine, nakon čega je prebačen u Lopare da obavlja logističke poslove pripreme ogreva za vojsku. 

“Kako mi je ruka bila u gipsu i nisam bio u mogućnosti da vozim auto, dodijeljen mi je ‘Oliva’ da mi pomaže. Tada sam saznao da je on u jedinicu došao desetak dana ranije i da je do tada bio u Srbiji i Crnoj Gori. Nas dvojica smo bili stacionirani u zgradi Opštine u Loparama i zadatak nam je bio da pomažemo oko podjele drva, hrane, cigara i ostalih stvari za vojnike”, rekao je svjedok. 

On je dodao da su zarobljenici i stražari bili stacionirani i da njih dvojica nisu bili u dodiru s njima, niti da je ikada vidio ili čuo da je Oliver vrijeđao neke od zarobljenika ili ih tukao. 

Zarobljenici su, kako je naveo, na radne zadatke uglavnom dovođeni iz logora u Batkoviću (opština Bijeljina). 

“Prilikom obilaska vojnika oko Lukavca 10. oktobra 1992. godine, Rodić i ja smo ranjeni. Ja sam ponovo lakše ranjen, dok je Oliver bio teže ozlijeđen i on je odvezen na liječenje u Beogradu”, kazao je Stevanović i dodao da ga poslije ranjavanja više nije viđao u jedinici. 

On je istakao da tokom boravka u Loparama on i Rodić nikada nisu imali zadatak koji je bio u vezi sa logorom u Novom Ugljeviku niti su ikada boravili u njemu. 

Branilac Miodrag Stojanović je u spis uložio otpusnu listu kojom se potvrđuje da je optuženi Rodić u navedenom periodu bio na liječenju.   

Olivera Rodića, zajedno sa Ostojom Minićem i Velimirom Popovićem, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti da su tokom 1992. godine iz logora u Ugljeviku izvodili zarobljenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prilikom čega su ih premlaćivali i mučili.

Na suđenju je Veselin Londrović, branilac optuženog Popovića, dostavio uvjerenje Doma zdravlja u Ugljeviku od 24. maja 1992. godine, u kojem se navodi da je Popović u tom periodu bio poslat na hirurško liječenje u bijeljinsku bolnicu. 

Nastavak suđenja zakazan je za 7. mart.


Share:
comments powered by Disqus