Jezik / Language:
 
Share:
apel-komšijama-da-pomognu-u-pronalasku-30-ahmićana
11 April 2016
Vijest

Apel komšijama da pomognu u pronalasku 30 Ahmićana

Kenan Kavazović BIRN BiH Travnik

Pored magistralnog puta M-5, na dionici između sela Ahmići i Šantići u općini Vitez, osvanuli su veliki plakati na kojima su imena i fotografije 116 ubijenih mještana Ahmića, a s druge strane imena i fotografije 30 nestalih čija je sudbina i danas nepoznata.

Ovo je kampanja koju je pokrenulo Udruženje “16. april” kako bi se konačno rasvijetlila sudbina osoba nestalih nakon zločina u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Ove godine smo se odlučili da uradimo bilbord pored glavnog puta M-5, da se bolje vidi naša poruka. To je molba našim susjedima Hrvatima. Nadamo se da će im proraditi savjest da na taj način olakšaju preživjelima da saznaju gdje su nestali i ubijeni, i da ih identifikujemo i dostojno ukopamo”, kazao je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” Ahmići.

U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno i spaljeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

“Od 116 šehida do sada smo identifikovali 86, i oni su ukopani. Za 30 šehida Ahmića još tragamo”, rekao je Kermo.

Ove godine obilježit će se 23. godišnjica počinjenja zločina u Ahmićima. Program obilježavanja počinje 13. aprila, a završava 17. aprila. Centralna manifestacija održava se 16. aprila u Starom Vitezu, gdje je sahranjena većina žrtava, a nastavlja se u Ahmićima.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi