Jezik / Language:
 
Share:
aćimović-telegram-sa-uputama-za-strijeljanje
24 August 2016
Vijest

Aćimović: Telegram sa uputama za strijeljanje

Srđan Kureljušić BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva izjavio je da je optuženi Srećko Aćimović odbio poslati vojnike koji su trebali strijeljati Srebreničane u julu 1995. godine.

Svjedok Dragan Stjepanović je kazao da je u julu 1995. obnašao funkciju komandira Prve čete Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a da je Aćimović bio na čelu Drugog bataljona.

Svjedok se prisjetio da ga je tog mjeseca iz bataljona kontaktirao vezista koji ga je obavijestio da je stigao telegram iz brigade u kojem stoji da se trebaju odrediti vojnici koji će izvršiti strijeljanje Srebreničana iz škole u Roćeviću (opština Zvornik), te kako tim povodom mora doći na sastanak sa Srećkom Aćimovićem.

Tužitelj Ibro Bulić je podsjetio na izjavu koju je Stjepanović dao pred Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2014. godine, a u kojoj stoji da ga je na sastanak pozvao lično optuženi Aćimović, kao i da ga je obavijestio o telegramu. Svjedok je odgovorio da se “zbunio u tom momentu”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je napomenuo da ni na današnjem ročištu svjedok nije bio jasan ko ga je precizno obavijestio, na što je svjedok odgovorio da je to bio vezista a ne optuženi Aćimović.

Stjepanović je rekao da su na sastanku sa Aćimovićem bili prisutni njegovi suradnici i komandir Druge čete Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS-a.

Srećko Aćimović im je, kako je kazao svjedok, rekao da se ne slaže sa sadržajem telegrama.

“Aćimović je prvi dobio telegram. Oklijevao je poslati ljude, rekao im je da nema dovoljno ljudi. Onda je došao drugi telegram da se obavijeste komandiri četa te da oni obezbijede ljude koji će vršiti strijeljanje”, rekao je Stjepanović.

On je dodao da mu je poslije sastanka Aćimović rekao da se bori da se ljudi iz Roćevića puste na slobodu.

“Rekao je čak i da je išao u Roćeviće i da je pokušao da spasi te ljude, ali da su i na njega potezali oružjem”, rekao je Stjepanović.

Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (opština Zvornik), s povezima na očima i zavezanim rukama, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

U optužnici se navodi da je Aćimović u periodu od 14. do 16. jula 1995. godine svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio da zatvore i ubiju vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti iz srebreničke enklave.

Svjedok Stjepanović je rekao da mu nije poznato da je iko iz Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS učestvovao u strijeljanju Srebreničana zatvorenih u školi u Roćeviću.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da se ne sjeća da li je komandir Treće čete bio prisutan na sastanku sa Aćimovićem, kao i da mu nije poznato da je on u tom periodu otišao u Ročeviće sa svojim vojnicima.

Suđenje se nastavlja 31. avgusta.


Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi