Jezik / Language:
 
Share:
žalba-na-odluku-o-zatvaranju-dokaznog-postupka-mladićeve-odbrane
1 Septembar 2016
Vijest

Žalba na odluku o zatvaranju dokaznog postupka Mladićeve Odbrane

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

Branioci Ratka Mladića zatražili su od Sudskog vijeća da preispita odluku kojom je dokazni postupak Odbrane proglašen zatvorenim.

Mladićevi advokati su zatražili da se dokazni postupak otvori ili da im se dozvoli da ulože žalbu na tu odluku sudija za koju tvrde da je “neobrazložena” i nepravična.

Prema Mladićevoj Odbrani, Sudsko vijeće nije obrazložilo “zašto je donijelo drastičnu odluku bez presedana da okonča izvođenje dokaza Odbrane, uprkos tome što Odbrana ima još svjedoka, kao i dodijeljenog vremena za svoj dokazni postupak”.

Branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović su naglasili i da su sudije tu odluku donijele “uprkos” njihovom prigovoru.

Iako je Sudsko vijeće prošle nedjelje odbacilo sličan prigovor Odbrane, Mladićevi branioci tvrde da su sudije tada “počinile očiglednu grešku u rasuđivanju” i, stoga, od njih traže da to preispitaju.

Odbrana tvrdi i da sudije nisu odgovorile na pitanje zašto proglašavaju dokazni postupak završenim prije nego što su branioci istrošili vrijeme koje im je Vijeće odredilo za izvođenje dokaza.

“Uz dužno poštovanje prema Sudskom vijeću, Odbrana tvrdi da je odluka da se okonča njen dokazni postupak bila pogrešna. Odbrana se suočila sa brojnim preprekama – predvidljivim i nepredvidljivim – koje su njen rad učinile neočekivano i nepravično teškim. Neočekivano i nasilno okončanje dokaznog postupka Odbrane je bilo nerazumno, nepravično i stvara neizvjesnost za obje strane i za samo Vijeće”, tvrde Mladićevi advokati.

Odbrana je ranije naznačila da namjerava da pred sudije izvede još trojicu svjedoka.

Ukoliko Sudsko vijeće ostane pri svojoj odluci da je dokazni postupak Odbrane završen, do okončanja suđenja Mladiću ostaće da tužioci i branioci ulože završne pisane podneske i održe završne riječi. Kada će to biti, Vijeće bi trebalo da saopšti uskoro.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Share:
comments powered by Disqus