Jezik / Language:
 
Share:
šaran-i-ostali-nepoznat-uzrok-smrti
31 August 2016
Vijest

Šaran i ostali: Nepoznat uzrok smrti

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, vještak sudske medicine kazao je da na osnovu posmrtnih ostataka koji su pronađeni nije mogao utvrditi uzrok smrti Marka Gakovića zvanog Gak.

Vještak sudske medicine Željko Karan je rekao da ne može potvrditi uzrok smrti Gakovića jer na nekompletnim skeletnim ostacima nije primijetio oštećenja od projektila niti povrede koje bi mogle biti uzrok smrti.

Pored skeletnih ostataka, kazao je vještak, pronađeni su odjeća, obuća i lični predmeti.

Na pitanje Fahrije Karkina, branioca optuženog Jadranka Šarana, da li je mogao utvrditi vrijeme smrti, vještak je odgovorio da nije.

Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadriću sudi se za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje na području Bosanske Krupe od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Također, kako je navedeno, Šaran je izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, njemu se gubi svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Optužba je na ovom suđenju pročitala iskaz preminule svjedokinje Jele Jerković, koja je 17. jula. 2013. izjavila da je devet i po mjeseci provela u Podvranu, gdje je u dvije kuće bilo preko 30 civila.

“Da nisam bila u Podvranu, ili bih poginula ili umrla”, rekla je Jerković 2013. godine pripadniku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Svjedokinja je ispričala da su tu bili uglavnom stariji ljudi i žene, te dvoje djece. Jerković je u istrazi kazala da se u Podvranu slobodno mogla kretati i da je niko nije ispitivao.

Ona je rekla da su stražu čuvali policajaci, koji su ih upozorili da ne idu daleko od kuće.

“Bili su dobri prema nama”, izjavila je Jerković u istrazi i dodala da nije čula da je iko maltretiran u Podvranu.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi