Jezik / Language:
 
Share:
čitanje-iskaza-svjedoka-zatvoreno-za-javnost
6 Juli 2016
Vijest

Čitanje iskaza svjedoka zatvoreno za javnost

Lamija Grebo BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz preminulog svjedoka bez prisustva javnosti.

Sudsko vijeće je, na prijedlog Odbrane, isključilo javnost prilikom čitanja ove izjave radi zaštite interesa osoba koje svjedok spominje.

Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (općina Zvornik), s povezima na očima i zavezanim rukama, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

U optužnici se navodi da je Aćimović u periodu od 14. do 16. jula 1995. godine svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio da zatvore i ubiju vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti iz srebreničke enklave.

Na ovom ročištu je trebao biti saslušan i svjedok Tužilaštva koji je bio pristupio, ali je njegovo svjedočenje odloženo za naredno ročište jer Odbrana nije bila spremna ispitati ga unakrsno. Odbrana je pojasnila da je bila obaviještena da ovaj svjedok nije došao te da je planirano čitanje iskaza preminulog svjedoka.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da Sud nije imao dokaz da je svjedok primio poziv, niti su ga mogli telefonski kontaktirati.

Suđenje će se nastaviti 13. jula.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi